Kaiyo – japansk whisky lagrad på sällsynta ekfat


Den japanska mongoleken heter Quercus mongolica på latin och har använts i den japanska whiskyindustrin sedan 1930-talet, och då handlar det om underarten mizunara (crispula) som förekommer naturligt på alla de större japanska öarna.

Namnet kommer från träets höga fukthalt – på japanska betyder ”mizu” vatten och ”nara” betyder ek. Träden, som hinner bli minst 300 år gamla innan de blir handgjorda fat genom anrika metoder som bara ett fåtal känner till. Kända som notoriskt svåra att jobba med, men med en prisad smak. Fat gjorda på mizunaraek är bland de mest sällsynta, dyrbara och eftertraktade i världen.

Den 16 oktober lanseras två varianter av Kaiyo, en maltwhisky helt gjord på destillat från Japan – varav större delen lär komma från Nikka. Den ena är buteljerad vid 43 procent och den andra är en ”cask strength” med 53 procent.

Bakom blandningen står Master Whisky Blender Jeffrey Karlovitch som hos företaget Kaiyo dessutom har titeln Director Whisky Creation. Han är också sedan fem år vd för det amerikanska EGO Beverage som importerar både cognac, grappa, armagnac och japansk whisky.

Kaiyo Whisky

Nr: 84979
Pris: 769 kr

Kaiyo Cask Strength

Nr: 84974
Pris: 949 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!