Slottsdestilleriet – unikt samarbete på Åland

Kastelholms slott

Destilleriet kommer att ligga intill Kastelholms slottÅland och husera i Jan Karlsgårdens lokaler. Samarbetspartners i Slottdestilleriet Ab är, förutom Smakbyn och Stallhagen, turismföretaget Silverskär, Ålands Utvecklings Ab och den svenska entreprenören Carl Lönndahl.

Frontfigurer för företaget blir kocken Michael Björklund, Stallhagens bryggmästare Mats Ekholm (som också blir företagets VD) samt i Sverige den kända profilen Carl Lönndahl.

– Från vår synvinkel är investeringen helt i linje med den utvecklingen vi vill se på Åland. Samarbetet mellan Smakbyn och Stallhagen skapar unika möjligheter för lokal produktutveckling. Företaget berikar både export- och turistnäringen på Åland, säger Marika Fagerlund på Ålands Utvecklings Ab.

Carl Lönndahl, Mats Ekholm, Marika Fagerlund och Michael Björklund

Destilleriet kommer främst att tillverka gin, likör och vodka. Senare möjligtvis även whisky.
– Företagets affärsidé bygger på utveckling och produktion av egna destillat och distribution av valda alkoholdrycker, säger Carl Lönndahl.

– Produktutbudet kommer återspegla unika lokala råvaror och Ålands dryckeskultur, tillägger Jenny Björklund på Smakbyn.

Slottsdestilleriets första produkter väntas nå marknaden om cirka ett år.
– Först ska lokalen anpassas för sprittillverkning och det tar tid. Sedan ska recept skapas för dryckerna vi ska producera. Allt vi gör ska hålla hög kvalitet, säger Mats Ekholm.

Medlen från första finansieringsrundan går till renoveringar och anskaffning av apparatur för bränning. Smakbyns destilleriutrustning flyttas till nybygget. En andra publik investeringsrunda kan bli aktuell.

– Investeringen i destilleriet är ett viktigt strategiskt steg för Stallhagen. Jag ser verkligen fram emot detta samarbete och tror att vi har alla möjligheter att göra fantastiska saker tillsammans, säger Jan Wennström, VD för Stallhagen.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!