Teerenpeli Savu – finländsk rökig flirt


Finlands största privata whiskydestilleri, Teerenpeli Tislaamo, som grundades 2002, har lanserat den första finska rökwhiskyn på den svenska marknaden. Teerenpeli Single Malt Savu (savu = rök) är resultatet av ett samarbete mellan ambassadörer och whiskyentusiaster. Savu har belönats med silvermedalj i tävlingen International Wine & Spirits Competition i London.

Teerenpeli Single Malt Savu är den första rökiga whiskyn i Teerenpelis standardsortiment. Den är destillerad av mäsk på torvrökt whiskymalt och har lagrats på utvalda bourbon- och sherryfat. Förhållandet mellan bourbon- och sherryfat har utkristalliserats vid ett antal testprovningar med kunder och ambassadörer.

Savu har en doft av färsk frukt, plommon och en aning rökighet. Den mjuka och balanserade smaken och den salta salmiaken skapar en kontrast till den maltiga sötman.
Teerenpeli Single Malt whisky framställs med traditionella metoder. Single Malt-whiskyn från Teerenpeli Tislaamo framställs av de allra bästa råvaror, mältat korn och naturligt rent grundvatten som filtrerats genom en istida rullstensås i Lahtis i södra Finland. Vid destilleringen används modern miljövänlig energi och whiskyn destilleras i traditionella kopparpannor.

Destilleriet Teerenpeli Tislaamo ingår i koncernen Teerenpeli Yhtiöt Oy, som i år fyller 25 år. Familjeföretaget är verksamt i restaurang-, destilleri- och bryggeribranschen och äger nio restauranger samt Teerenpeli Panimo & Tislaamo. Koncernen har en omsättning på drygt 14 miljoner euro och antalet anställda är cirka 100. Teerenpeli Panimo & Tislaamos produkter tillverkas med hjälp av förnybar energi. Namnet Teerenpeli är mångtydigt – det kan betyda både orrspel och flirt på finska.

För tionde gången deltar Teerenpeli i världens största flytande whiskymässa på Viking Cinderella den 14–16 februari. Master Class-deltagare på whiskykryssningen har tillfälle att följa Savus resa till färdig produkt med hjälp av smakprover med olika blandningsförhållanden och fatstyrkor.

Teerenpeli Savu

Nummer: 40432
Alkohol: 43 %
Pris: 598 kr (50 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!