Rosor & Gin istället för hjärtan


Sedan 1985 har Alla hjärtans dag markerats i våra kalendrar, men började firas redan på 400-talet inom katolska kyrkan.

Valentine’s Day heter den på engelska, men vem denne Valentine egentligen var är lite oklart. Det fanns nämligen flera helgonförklarade Valentinusare på 200- och 300-talet.
Så här står det på Wikipedia: ”I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade Valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. I dag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.”

Länge var det hjärtformade geléhallon som gällde. Nu är det rosor – det säljs över fyra miljoner sådana härhemma varje 14 februari.

Varför inte kombinera rosorna med en Gin & Tonic? Speciellt kanske Hendrick’s Gin som får sin smak bland annat av röda rosenblad – och gurka…

Den lanserades 1999 och destilleras i omgångar av 500 liter i Skottland. Det är den enda gin som använder sig av både en Carter Head-panna och en Copper Pot Still. Hendrick’s har nu sex pannor – fyra Bennettpannor, tre av dem exakta kopior av den fjärde som är ett original från 1860. Och så två Carter Head-pannor, och den ena är originalet som konstruerades 1948.

Lesley Gracie
Lesley Gracie

Deras Master Distiller, Lesley Gracey, utnämndes förra året till Gin Distiller of the Year.

Hendrick’s and Tonic

6 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic Water
Gurkskivor
Is

Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.

Foto: Björn Tesch

Hendrick’s Gin

Nr: 81679
Pris: 449 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!