Islays tionde destilleri


I december lämnade Sukhinder Singhs Elixir Distillers in planerna för ett nytt destilleri på Isle of Islay till Argyll & Bute Council. Om allt går igenom tros projektet skapa 25 nya jobb på plats och ytterligare 67 runt om i Storbritannien.

Destilleriet har än så länge inget namn men en gissning är att det blir Farkin Distillery. Det kommer att producera upp till 1,2 miljoner liter sprit, och kommer dessutom att ha en ”experimentanläggning” för att ta fram ”andra typer av whisky”. Den tänkta platsen är på södra Islay på ett ställe som heter Farkin, inte långt från Port Ellen. Platsen ligger i västra ändan av ”Three Distilleries Pathway” – en cykelväg som sammanbinder Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig.

Sukhinder Singh

Det nya destilleriet blir öns tionde, när nu nummer nio (Ardnahoe) fyllt sitt första fat i början av januari.
Besökscentrum blir det givetvis också och en liten ”provningsstuga” för privata arrangemang intill stranden.
– När planerna förhoppningsvis godkänts vill vi börja bygget så snart som möjligt med siktet inställt på att börja destillera 2021, säger Singh.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!