Emma tipsar: Whisky och lager

Spirit of Hven MerCurious

Nr: 40599, 50 cl, 395 kr)
Det är så roligt att följa Hvens utveckling. I augusti kom de ut med MerCurious, en majswhisky (88% majs, 5% vete, 3,5% maltkorn, 3,5% råg). Spriten är mellan 3 och 8 år. Jag kan inte annat än att säga att Spirit of Hven har ryckt tag i mitt hjärta ordentligt senaste åren med deras fenomenala släpp. Den här majswhiskyn tror jag rimmar med våra svenska smaklökar. Lätt sötma, fruktig och välkomponerad. Honungslen i första stunden för att sedan gå över i en lite kryddig karaktär. Hetta från whiskyn och faten ligger som en slöja och gör whiskyn intressant. Smarrig att sitta och smutta på.
Betyg: 8,5/10

The Deveron 12 YO

Nr: 443, 70 cl, 349 kr)
Det skotska destilleriet Macduff, där The Deveron skapas, må vara lite okänt. Sedan lanseringen 2016 är det en hel del av oss som blivit frälsta men fortfarande är det många som inte hunnit prova den.
Det är en mjuk whisky som i smaken leker med vaniljtoner från first och second fill bourbonfat. Fräschören från gröna vinteräpplen gör sig påmind och gifter sig med smaken av vanilj och smörkola som kommer från faten. Små potstills och horisontella kondensorer skapar en osedvanligt mjuk whisky med karaktär. Det här får bli min huswhisky i höst när kylan kryper på. Mycket för pengarna!
Betyg: 8,5/10

Primátor Oktoberfestive Lager

 
Nr: 11527, 50 cl, 21,90 kr)
I september lanserades den här ölen för andra gången i Sverige. Den blev en succé 2017 och vi får väl se hur den tas emot i år. De säljs på 500 ml flaskor och en har en alkoholhalt på 5,5 %. Det är en limiterad upplaga om 100 000 flaskor som släpps för den svenska marknaden. Du hinner kanske hugga ett par stycken.
Oktoberfestive lager har en doft som är av humle, jäst och honung. Den är en lättsam, fyllig lager lite brödig och maltig i stilen. Den har en trevlig beska i avslutet och finishen är medellång. Kanon till kycklingtacosen på fredag eller bara som törstsläckare. Serveras väl kyld.
Betyg: 9/10

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.