Vintage 2010 – Kilchomans senaste årgång


Kilchoman Vintage 2010 är den hittills äldsta whiskyn som lanseras internationellt från Islays minsta destilleri beläget på gården Rockside Farm. Den 21 november kommer den till Systembolaget i en ytterst begränsad kvantitet.

Det är den senaste utgåvan i destilleriets ”vintage release” som släpps vartannat år. Årets utgåva är ett giftermål av 42 bourbonfat och 3 Oloroso sherryfat. Totalt har man buteljerat 15 000 flaskor varav 300 flaskor kommer till Sverige. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

– Drygt nio år har passerat sedan faten fylldes och jag personligen är mycket nöjd med hur vår whisky utvecklas över tid, säger Anthony Wills, grundare och destillerichef på Kilchoman Distillery.

– För många i vårt avlånga land är Kilchoman fortfarande en oupptäckt pärla. Även om kapaciteten har fördubblats i år så är Kilchoman alltjämt ett av Skottlands minsta destillerier. Tillgången blir därför relativt begränsad vilket innebär att man får vara snabb på låset om man ska få tag på deras limiterade utgåvor, säger affärsområdeschef Peter Kokovic på Enjoy Wine & Spirits.

Och så här lyder smaknoteringarna:
Kilchoman Vintage 2010 har en stor, rökig doft med inslag av mandelmassa, gula päron, vanilj, smörkola. Smaken är komplex med återkommande rökighet och toner av fruktkompott, nötter, smörkola, citrus och vanilj ackompanjeras med inslag av torkad frukt. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära med härliga undertoner av smörkola och torkad frukt.

Kilchoman Vintage 2010

Art.nr: 40571
Alkoholhalt: 50 %
Pris: 846 kr (70 cl)
Lanseringsdatum: 21 november 2019 (Webb-lansering)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!