Emma tipsar: Gå inte över ån efter vatten


Gör som jag: dela dina fynd du hittar med vänner. Ge fler chansen att testa. Ett annat tips är att ta chansen att gå på de mässor som arrangeras runt om i landet för att testa whisky du annars aldrig skulle fått chansen till. Då kan man få många goda tips till nästa inköp. Goda råd är mycket värt.
Jag letar tips från hela världen. Ibland kanske man ska tänka på ordspråket »gå inte över ån efter vatten«. Vi ska vara stolta att Sverige har blivit ett whiskyland att räkna med. Tänk vad många destillerier vi har idag. Det puttrar i deras pannor och lagerhusen fylls. Den här gången hittade jag en godbit från höga kusten.

High Coast Berg

(Nr 84917) 549 kr 50 %
Den 1 oktober kom den sista buteljeringen i High Coasts serie The Origins. Det är en hyllning till den Nordingrågranit som skimrar rött i bergen längst Höga kusten. Och visst har whiskyn ett rödskimmer i sig. Faten man har använt är olika bourbonfat av olika storlekar där man sedan låtit spriten slutlagras på fat som innehållit PX sherry.

Det här är en intensiv whisky med mycket av allt.

Doften vinner på ett par droppar vatten i glaset men testa gärna whiskyn utan först. Det går alltid att vattna en whisky men det går inte att ta ut vattnet. Då gäller det att ha mer whisky i flaskan för att ändra blasket. Vattna droppe för droppe helst.

Doften är full av dadlar, kryddor vaniljkola och lite mörk choklad med kaffesmak.
Smaken är stor och fyllig. Den är pigg och frisk. Väldigt kryddig från faten och den potenta alkoholen finns som en röd tråd utan att ta över. Mycket smak av äpplen, cigarr, läder, torkade frukter som aprikoser, fikon och russin men har ett långt avslut från faten. Lite torr, kryddig eftersmak. Mycket av allt summerar verkligen den här whiskyn!
Betyg: 8,5/10

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.