Helg & fest: ta tillbaka snapsen!

Snaps och akvavit är något de flesta av oss förknippar med högtider. Vi vill slå ett slag för drycken och det är dags att vi tar tillbaka rätten att våga bjuda på en snaps till fredags-tacosen eller finmiddagen på söndagen.

När man häller upp en snaps till en maträtt kan man antingen tänka på hur den är kryddad och att den ska fungera till maten eller som en smakbrytare som renar smakerna mellan de olika rätterna. Mer som en digestif alltså. Prova dig fram med vad du har hemma.

Man behöver inte vara sommelier för att våga kombinera mat och dryck, i slutändan handlar allt om vad man själv tycker är gott. Vi har samlat lite härliga recept som kan vara intressanta för dig att testa tillsammans med olika drycker.

Lax med feta-smör

4 personer

Kryddsmör:
150 g fetaost av fin kvalitet
50 g rumstempererat smör
2 msk finhackad soltorkad tomat
1 tsk finhackad vitlök

4 bitar laxfilé med skinn á 150-200 g
Kokt potatis och sallad till servering

Lägg alla ingredienser till smöret i en bunke, vispa kraftigt några minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Hetta upp en nonstick/teflonpanna till medelhög värme. Strö på lite flingsalt och stek laxen med skinnsidan neråt några minuter. Vänd på laxen och låt den steka färdigt. Servera laxen tillsammans med kryddsmöret, potatis och grönsaker.

Dryckestips!

Snälleröds snapsar (nr 184 5-pack eller liknande.

Risotto, tryffel och blomkål

4 personer

1 st schalottenlök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
4 msk olivolja, mild
3 dl arborio, risottoris
2 dl vitt vin
1 l grönsaksfond, hemkokt eller från koncentrat
75 g parmesan, riven
Tryffelolja

Stek lök och vitlök sakta i olivoljan. Rör i riset och stek ytterligare 1 minut. Slå på vinet och låt det koka in. Späd sedan successivt med varm fond tills riskornen är genomkokta men inte mosiga. Rör ofta så risotton blir krämig och fin. Rör i osten och smaksätt med salt, svartpeppar och tryffelolja.

Rostad blomkål
1 st blomkålshuvud
4 msk rapsolja
Flingsalt och svartpeppar

Ansa blomkålen och skär den i fina buketter. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla på oljan och rosta i het ugn. 225 grader i cirka 20 minuter tills den är mjuk och genombakad och har fått fin brun färg.

Dryckestips!

Lysholm Linie aquavit (Nr 59) eller annan norsk akvavit.

Grillad kyckling med sriracha-bea och broccoli

4 personer

4 st majskycklingbröst med skinn
4 små stånd broccoli
Rapsolja

Sås:
4 st äggulor
350 g smör
10 st vitpepparkorn
1 dl finhackad schalottenlök
½ dl vit vinäger av god kvalitet
1 dl vatten
2 msk grovhackade estragonblad (inlagd dragon)
1 msk persilja
Srirachasås (inte Srirachamajonnäs)

Smält smöret, drag kastrullen åt sidan och slå bort bottensatsen. Koka upp peppar, lök, vinäger och vatten och låt det koka tills hälften återstår. Sila upp koket i en bunke. Rör i äggulorna och vispa detta över vattenbad tills det fått fin krämig konsi-stens. Ställ bunken på diskbänken och vispa i smöret med tunn stråle tills det blivit en homogen, fin sås. Om den blir för tjock eller vill ”spricka”, vispa i en matsked ljummet vatten. Avsluta med att smaksätta såsen med Sriracha, salt och rör i dragonbladen och persiljan.
Dela broccolin i fina buketter. Koka upp generöst med vatten, lägg i broccolin och låt den koka 1 minut, ta upp och ställ åt sidan.
Krydda kycklingen med salt och svartpeppar. Grilla kycklingen på grill, i ugn eller i grillpanna. Stek broccolin knaprig i rapsolja.
Skär kycklingbrösten i fina skivor och servera det tillsammans med broccoli och sås.

Dryckestips!

Aalborg Jubileum (Nr 178) eller liknande.


Akvavit är ett kryddat brännvin som är smaksatt med minst en av kryddorna kummin och/eller dill. Namnet akvavit kommer från latinets aqua vitae, ”livets vatten”. Man kan stava ordet på flera sätt – akvavit eller aquavit. Akvavit har namnskyddats inom EU med angivande av just kummin eller dill som kryddning och en lägsta alkoholhalt om 37,5 volymprocent. Det förekommer därutöver ett antal kryddor bortsett från kummin och dill som örter, anis och fänkål. Kryddat brännvin som varken innehåller kummin eller dill får däremot inte kallas akvavit. Akvavit produceras i Sverige, Norge och Danmark. Den norska stilen har ofta toner från ekfatslagring.

Snaps kan man säga är ett mindre mått brännvin. Den dricks gärna ur mindre glas ämnade för drycken. Snaps kan man lite slarvigt nu för tiden även kalla kryddat brännvin.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!