Teaninich – Den blinde kaptenens whisky


Teaninich Distillery i Alness, lite norr om Inverness, är det enda i Skottland som istället för en traditionell mäsktunna använder sig av ett mäskfilter. Huruvida det påverkar smaken på deras single malt är en bra fråga. En annan är: Kan en blind man bygga ett destilleri?

Men först: namnet. Teaninich är den engelska versionen av gaeliskans ”Taigh an Aonaich”. ”Taigh” betyder hus och ”aonach” kan vara kulle eller mötesplats. I alla fall enligt databasen hos www.gaelicplacenames.org. På whiskycast.com däremot sägs ”Aonaich” snarare betyda hed eller torvmosse. Hur det ska uttalas verkar de flesta vara oense om. En del skriver ”Chee-an-in-ick”, andra ”Te-an-in-ick” men också ”Ti-nénnesch”. På whiskycast finns ytterligare en variant: ”thaiNINich”. Det funkar antagligen med vilket som. Bara man lägger till ”Distillery”…

År 2000 installerade Teaninich Distillery en mäskfilterpress tillverkad av det belgiska företaget Meura S.A. som grundades så tidigt som 1845 och som levererat mäskfilterpressar till bryggerier runt om i världen.

Mäskfilterpressen är mycket vanlig inom ölnäringen och sägs vara avsevärt effektivare än mäsktunnor och är dessutom mycket snabbare. Konstruktionen utgörs av färre komponenter och är därmed mindre benägen att krångla rent tekniskt och gå sönder stup i kvarten. Mäskfilterpressens drav blir torrare och annorlunda, så pass att foderindustrin numera kallar den Teaninich Mash Filter Draff i motsats till vanlig Distillers Draff. Mäsksatserna ligger som vanligt på tolv ton gröpe och varje pressning tar två timmar. Pressen behöver arbeta tre gånger för att fylla ett av destilleriets 60 000-liters jäskar. Men trots alla dessa fördelar är alltså Teaninich det enda skotska destilleriret som använder manicken ifråga, fast det kanske kommer, för numera används en mäskfilterpress också på Midleton Distillery på Irland.

Teaninich single malt finns sparsamt buteljerad eftersom det mesta går till olika blends från ägarna Diageo, som VAT 69, Haig’s Dimple, men främst till alla färgerna i Johnnie Walker-släktet. Tidigare lär den också ha använts i whiskylikören Drambuie.

1992 började dåvarande United Distillers dock buteljera Teaninich tioåriga maltwhisky som ingick i serien Flora & Fauna. Den har också dykt upp i Rare Malts Selection ett flertal gånger, senast år 2000. 2009 lanserades Manager’s Choice 13 YO.

Idag ligger årsproduktion av BPS (British Plain Spirit) på 10 miljoner liter. När den legendariske Alfred Barnard var klar med sina berömda destilleriresor 1887 hade han noterat att produktionen låg på 364 000 liter. Då hade Teaninich varit verksamt i 70 år och den som då hyrde och drev det var John McGilchrist Ross som tagit över ruljangsen 1869 efter den sedemera ökände Robert Pattison.

Ägare var då generallöjtnant John Munro, yngre bror till grundaren Hugh Munro som sålt sin skapelse till honom (den yngre brodern alltså) 1830.
Släkten Munro hade bott i Teaninich slott sedan 1660. Stora delar av slottet revs 1794 av just denne Hugh Munro, som sedan byggde ett i stort sett helt nytt slott. Han stegade ut rummens omfattning själv och att de blev asymmetriska är inte alls så konstigt, kapten Hugh Munro var nämligen blind.

Han förlorade synen under en betalj vid Nijmegen (Nimeguen, som det stavades då) i Holland. Han träffades av ett muskötskott från sidan, det gick rakt genom båda ögonen och gjorde honom blind för livet – han var 24 år gammal.

Hemkommen började han kallas ”Blinde Kapten” och han satte genast igång med slottsbygget som han deltog aktivt i – han brukade till och med klättra upp på taket för att övervaka arbetets gång till arbetarnas stora bestörtning.

Så 1817 grundade han Teaninich Distillery, till stor förtret för de rikligt förekommande illegala destillerierna i trakten. De gjorde sitt bästa för att motarbeta Blinde Kapten men Teaninich Distillery gick från klarhet till klarhet och fördubblade sin produktion gång på gång. Myndigheterna arbetade dessutom intensivt för att stänga så många illegala destillerier som möjligt, vilket förstås bidrog till Teaninich framgångar. När Hugh sålde det till den yngre brodern destillerades 30 gånger mer än vid starten.

Brodern, som spenderade mest tid som soldat i Indien, hyrde ut destilleriet i ett flertal omgångar. Den siste av dem, Robert Cameron, blev ensam ägare 1904 och när han gick bort 1932 såldes destilleriet till Scottish Malt Distillers Ltd.

Sedan hände inte särskilt mycket vid det lilla destilleriet fram till 1970 då en ökad efterfrågan ledde till byggandet av ett nytt pannhus där det installerades sex nya pannor och en Porteus-maltkvarn. När whiskyvärlden drabbades av en extrem nedgång i början av 1980-talet stängdes så Teaninich 1985, men produktionen kom igång igen 1991.

2013 investerade nuvarande ägarna Diageo 26 miljoner pund i en renovering av destilleriet som fördubblade produktionskapaciteten. 2014 installerades ytterligare sex pannor och åtta jäskar. Teaninich är idag Diageos tredje största destilleri.

Teaninich Facts & Figures

Vatten: Både kyl- och processvattnet hämtas från Dairywell Springs.
Korn: Optic. Levereras från Diageos mälteri Glen Ord, några mil söderut.
Mäskpannor: 6 st à 16 500 liter. Värms indirekt med rostfria värmeelement, så kallade steam pans.
Spritpannor: 6 st à 15 600 liter. Värms med rostfria ångrörsslingor, så kallade steam coils
Jäskar: 8 st, av lärkträ, à 63 000 liter.
Produktion: 10 miljoner liter BPS per år.
Lagring: Ekfat (American barrels, plain hogsheads och sherry butts) i Diageos lageranläggning Blackrange Bond i Cambus.

Teaninich i Sverige

Teaninich Cask 702607 11 Years, nr 85843, 979 kr (Clydesdale)
Teaninich 12 Years Sherry Cask, nr 86574,) 1 098 kr (Clydesdale)
Teaninich Hepburn’s Choice 9 Years, nr 81615, 719 kr (Clydesdale)
Teaninich 17 Years, nr 40076, 3 499 kr (Diageo Sweden AB)
Teaninich Cask HL 14771 18 Years, nr 85540, 1 498 kr (Clydesdale)
Teaninich 33 Years, nr 82055, 3 190 kr (Clydesdale)

Foto: Diageo

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!