Nu fler än 10 000 bryggerier i Europa


Det finns nu fler än 10 000 bryggerier i EU. Detta enligt en rapport från branschorganisationen Brewers of Europe som släpptes i torsdags. Den årligen utgivna trendrapporten visar på fortsatt tillväxt på flera sätt. EU:s totala ölproduktion 2018 överträffade för första gången på ett decennium 400 miljoner hektoliter. Konsumtionen av öl ökade i varje enskilt land i Europa, som ett resultat av att konsumenterna fått ett mer varierat, mer specialiserat utbud. Särskilt stark har utvecklingen varit av produkter med lägre alkoholstyrka, vilket sammanfaller med nedgången av den totala alkoholkonsumtionen. Trenden är tydligt i hela i Europa.

Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier kommenterar:
– Tillväxten har varit särskilt stark i Sverige där vi ser att antalet bryggerier femdubblats sedan 2012, jämfört med ett EU-snitt på fördubbling. Preliminära siffror för 2019 visar fortsatt nyetablering.

Rapporten visar i korthet:

  • Tyskland är fortsatt Europas största ölproducent.
  • Polen byter plats med Storbritannien och är nu den näst största ölproducenten.
  • Exporten fortsätter att öka med Nederländerna som den största exportören av öl till länder utanför EU. Hela 40 procent av landets producerade volym går på export.
  • Belgien som kvarstår som den största exportören av öl inom EU, strax före Tyskland.
  • Konsumtionen av öl ökar i hela Europa. I Sverige har vi gått från 50 liter per person och år 2012 till 58 liter 2018. Det ska dock jämföras med tjeckerna som konsumerar hela 141 liter per person och år.

Ladda ned och läs rapporten ”Beer trends 2019” från Sveriges bryggerier.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!