Emma tipsar: Två prisvärda senvinterfynd


Nu har man börjar se ljuset i slutet av vintertunneln, vad gör man då? Jo man funderar på vad man härnäst kan tänkas inhandla. Rimligt, säger jag… Osäker på om min sambo säger samma sak. Vi får väl se. Här kommer ett par tips till dig. Två extremt prisvärda, goda klassiker!

Islay Mist

Nr: 457
Pris: 262 kr

En rökig blended whisky som såg dagens ljus redan 1928. Man ville skapa en karaktärsfull whisky som var tillräckligt mjuk för att de unga damerna skulle uppskatta den. Detta utan att den kraftiga Islaysmaken gick förlorad. Ung, gammal, dam eller man – den här whiskyn har tilltalat alla led i många år och den kan inte kännas mer rätt i tiden än just nu lustigt nog.

Islay Mist är en sann trotjänare i Sverige. Det har dykt upp en del nya whisky i liknande stil men det verkar som att Islay Mist håller i sig som en av de många favoriter bland rökiga skottar. Har du inte testat den så kan det vara på tiden. Det här är för dig som vill hitta någon rökig whisky som inte är »a slap in the face« men tillräckligt rökig för att du ska känna igen Islayröken.
Själva beskriver de whiskyn som: »Stor, lite söt doft med tydlig rökighet och inslag av vanilj. Fyllig smak med kraftig rökighet och elegant eftersmak.«

Southern Comfort

Nr: 618
Pris: 259 kr
Här kommer tips på lördagsgodis. Nej, det är ingen whiskey utan en så kallad whiskey-likör. Southern Comfort är en klassiker som är väl värd lite ny uppmärksamhet. 2016 köpte Sazerac Co varumärket och man återgick till att använda whiskey i receptet. Smaken och kvalitén har fått ett rejält uppsving. Denna söta likör är kanon väl kyld över en stor isbit, antingen efter maten eller som ingrediens i drinken.

I doften finner vi toner av aprikos, apelsinzest, färsk kokos och vanillin.
Smaken går också mot aprikos, apelsin, körsbärpraliner, vanilj, en lätt aniston. Den har en tydlig sötma precis som en likör ska ha med en fräsch touch av kokos och citrus. Lång finish som hänger kvar.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.