Svalbard bryggeri – Högst upp, längst bort

På den lilla ögruppen Svalbard, nästan så långt norrut du kan komma, ligger världens nordligaste hantverksbryggeri, Svalbard Bryggeri. Ögruppens namn Svalbard kommer från fornnordiska och betyder kall kant och omtalas för första gången i en isländsk namnbok från 1190-talet. Öarna har runt 2 600 invånare och flera tusen isbjörnar. Här bestämde sig Robert Johansen för att dra igång ett eget ölbryggeri, något som skulle visa sig inte vara helt lätt. Men bara för att man bor vid världens ände behöver man inte sluta drömma.

Text: Peter Fredberg foto: Svalbard Bryggeri

Allt började med att Robert ville bli pilot och han tog sitt flygcertifikat när han var 20 år. 1982 när han var 22 år flyttade han till Svalbard och fick jobb i gruvan.

Robert Johansen

– Jag jobbade där i 12 år innan jag flyttade tillbaka till Svolvaer i Lofoten. Där startade jag en sjöflygs- och ubåtsverksamhet för att turismen på Lofoten skulle växa och det gjorde den verkligen, säger Robert.

2001 blev Robert erbjuden jobbet som baschef på Lufttransport Svalbard och flyttade tillbaka. Idag jobbar han som pilot och flyger till Svea och Ny Ålesund på Svalbard och till Station Nord på Grønland och driver även Svalbard Bryggeri.

– Det var 2007 som jag köpte mitt första hemmabryggeri och började brygga för husbehov, vilket var en perfekt hobby. Speciellt med tanke på att jag bor i en stuga med 9 kilometer dåliga vägar in till Longyearbyen. Det bästa med att brygga mitt eget öl är att jag verkligen kan få till det precis som jag vill.

Efter två år med hemmabryggeriet i köket kände Robert att han var född till att bli bryggerimästare trots allt och att han borde starta ett eget fullskaligt bryggeri. Han ville skapa något som verkligen produceras på ön.

– Det finns idag ingen dryckesprodukt från Svalbard, som verkligen skapas här. Både Svalbard Cognac, Svalbard Aquavit och Svalbard Prosecco tillverkas på fastlandet och i vissa fall även i utlandet. Jag ville helt enkelt skapa något som vi på Svalbard kunde kalla för vårt eget.

Sagt och gjort, 2009 gick Robert till Sysselmannen, den norska regeringens högste representant på ögruppen och presenterade sitt projekt. Det blev ett nej. Orsaken var en norsk lag från 1928 som förhindrar tillverkning av alkohol på Svalbard. Lagen kom till för att ha kontroll på vad och hur mycket gruvarbetarna drack. Detta är anledningen till att det även idag finns ett ransoneringssystem på ön. Som boende på Svalbard får du köpa max 24 öl och två liter brännvin i månaden på Nordpolet, deras systembolag.

Självklart lät inte Robert en gammal norsk lag hindra honom. Han kontaktade en kvinna som heter Hege på Hälso- och omsorgsdepartementet i Oslo och hon gav honom beskedet att sända in en ansökan om lagändring, men varnade för att processen skulle vara lång. Han skickade in ansökan 2009 och kontaktade sedan Hege en gång i månaden under fem och ett halvt års tid utan uppehåll. Den första juli 2014 kom så det efterlängtade samtalet från Hege som började med att säga att det nog var dags att hon ringde för en gångs skull.

Hon meddelade att lagen nu äntligen ändrats och Robert fick även gratulationer av Erna Solberg, Norges statsminister, till öppnandet av bryggeriet. Så nu lever han sin dröm dubbelt upp, som både pilot och bryggerimästare.

– Vi öppnade den sjunde augusti 2015 och vi är fyra heltidsanställda på bryggeriet. Idag producerar vi 450 000 liter öl fördelat på 12 olika sorter och två sorters kolsyrade vatten om året.

– En av fördelarna med att ligga på Svalbard är naturligtvis att platsen verkligen är unik och den extremt goda vattenkvalitén. Vattnet vi använder kommer från isdammen i närheten av Longyearbyen som är stadens dricksvattenkälla och vår öl innehåller 16 procent rent glaciärvatten från Bogen-glaciären. Malten köper vi in från Finland, humlen från Tjeckien och USA och jästen från England och Tyskland.

Bryggeriets populäraste öl idag är helt klart deras Spitsbergen IPA, med en alkoholhalt på 7 procent. Det är ett väldigt fruktig och välbalanserat, torrhumlat öl med smak av tropiska frukter och grapefrukt. Här får du en perfekt balans mellan sötma, bitterhet och fruktighet.

– Vi tittar faktiskt på att utvidga verksamheten och är i planeringsfasen för att skapa en stout i whiskyfat som ska lagras i Gruva tre, där jag jobbade tidigare. Detta kommer vara ett limited edition-öl som tappas på flaska.

Deras öl finns att köpa på norska fastlandet på Vinmonopolet, Coop och Meny samt på flera barer från norr till söder i Norge.
– Vi kommer att delta på flera mässor runt om i världen för att hitta nya intresserade importörer, som kan hjälpa oss att nå ut till fler marknader. Nu har vi kapaciteten att bli mer synliga ute i världen.

Även om bryggeriet ligger mer eller mindre vid världens ände kan du komma på ett bryggeribesök varje måndag, onsdag och lördag under hela året. Här får du höra hela bryggeriets historia, deras framtidsplaner och samtidigt smaka fem ölsorter. Trevlig resa!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!