Veckans Rom


Plantation Isle of Fiji är veckans rom. En nykomling som andas sommar, sol och väcker tankar på de många exotiska resor man hade önskat göra så här till sommaren.

Plantation Isle of Fiji har producerats på melass och man har använt sig av både kolonn- och traditionell potstillpanna. Efteråt har spriten lagrats på ex-bourbonfat under två till tre år innan den skeppats till cognacshuset Masion Ferrand i sydvästra Frankrike för ytterligare ett års lagring på fat som tidigare innehållit cognac.

Fijiöarna anses vara en optimal plats för att odla sockerrör. Den vulkaniska jorden, ett av världens renaste vatten och den jämna, höga temperaturen ger Fijis sockerrör en sockerhalt som är högre än någon annanstans i världen. Fiji har en unik ”terroir” som sätter sin egen fruktiga stil på ögruppens rom.

Sockerindustrin på Fiji sysselsätter närmare 200 000 personer, vilket motsvarar cirka 30 procent av alla förvärvsarbetande. Sockerindustrin är så betydelsefull att sockerrören har fått bli en del av såväl önationens flagga som dess statsvapen. Trots detta finns bara ett enda romdestilleri på de 300 öarna: South Pacific Distillery i Lautoka på den västra delen av huvudön.

Doften är intensiv, fruktig och söt. Den är full av päron, äpple, mogen kiwi och vanilj.

Smaken är stor, fyllig och fylld av karamellkola, mogna plommon, flytande honung med ett exotiskt avslut.

Själva rekommenderar Plantation att dricka Isle of Fiji som den är eller som en exotisk longdrink med kokosvatten och citronjuice.

Plantation Isle of Fiji

Nr: 82110
Alkoholhalt: 40%
Pris: 449kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!