Test: 10 i topp från Loch Lomond

Beläget precis vid sydspetsen av sjön vid samma namn ligger destilleriet Loch Lomond som startades upp 1965. Loch Lomond ligger mitt emellan låg- och högländerna i Skottland.

Man producerar whisky i både potstills och kolonn. Det här ger möjlighet till många olika stilar. Senaste åren har man uppenbarligen imponerat på den svenska konsumenten som har tagit till sig dess whisky. Loch Lomond Original ökade sin försäljning med nästan 25 procent förra året i volym (jämför med 2018). Just nu i skrivande stund är den fjärde bäst säljande singelmalt på Systembolaget.

Har du lite is i magen sägs det att det dyker upp ett par nya buteljeringar till hösten. Skönt att ha lite gott att se fram emot.
Allt om whisky blev nyfikna på destilleriet som gjort sådant intryck. Vi samlade ihop ett par personer och panelen testade whiskyn blint. Här har vi samlat panelens tankar till de olika buteljeringarna. Ett uppdrag som varit både spännande och svårt.

Loch Lomond Single Grain


(Nr 85807) 429 kr
Doften är lättsam och lite söt med hintar av tropisk frukt som persika, kokos, men går även mot piggelin.
Smaken är söt. En smak som påminner om Sticky Rice (en söt risdessert) med mango. Vinner på att stå i glaset en stund. Whiskyn har mycket smak av vanilj och färska päron.
Lättsam i finishen. En lite modest men trevlig whisky!
BETYG: 8,2

Loch Lomond Original


(Nr 597) 299 kr
Det doftar som när man kliver in i ett destilleri som är i full gång. Den är lite murrig och man finner toner av lätt rök och hint av nyslaget hö, träighet (fänkål), lite söt doft, apelsinzest.
I smaken finner vi mer apelsinzest som bärs upp av en nötighet tillsammans med karamell. Den upplevs lite söt men annars uppfattas den som medelfyllig.
Fruktig whisky som går mot mogna gula päron och nässlor. Ett par av oss finner en extremt lättsam lekfull rökighet i bakgrunden.
Eftersmaken är fin med maltig sötma som stannar kvar på ett trevligt sätt i munnen.
BETYG: 8,3

Loch Lomond Single Malt 12 YO


Nr: (87520) 549 kr
Söt doft, godis; fruktdroppar (hårda karameller) och gröna äpplen.
I smaken känns mjölkchoklad, lite rökighet som lägereldsrök. Den är fat-ekig, torr med smak av
fläderblom, och päronpaj med vaniljglass. Därefter kommer härligt drag av digestivekex med smör.
Smaken klingar av sakta och kvar finns lite nötighet och rök.
BETYG: 8,4

Loch Lomond 15 YO


(Nr 514) 449 kr
Doften är fruktig, full av äpple.
Den är även fruktig i smaken, lite vinös. En del av oss tänker på en varm sommarvind, friskt fruktig som går mot murrigare toner därefter. Färska dadlar, frukter och en smörighet med en tydlig varm vanilj i bakgrunden.
Mycket sötma i finishen, en liten pepprighet som kommer senare. Trevlig finish!
BETYG: 8,4

Loch Lomond 17 YO Organic


(Nr 40249) 699 kr
Vaniljstång, päron, vit choklad och en liten hint av tobak. Underbar doft!
I smaken finner vi honung, äpplen, tobak återigen och choklad. Kryddrik och spännande!
Väldigt lång och livlig finish med en trevlig balans mellan en fatpepprig hetta, sötma och en liten trevlig bitterhet.
BETYG: 8,7

Loch Lomond 18 YO


(Nr 338) 689 kr
Söt, väldigt trivsam doft! Det finns något tropiskt över den. Lätt rökighet och en liten blommig ton och en hint av lavendel.
Mycket fruktsötma och den har en fin rökighet som tar sig in i gommen. Den har en smak som går mot röda äpplen, citrus och grapefrukt. Torr och maltig, i bakgrunden finner man lite tobak och mörk choklad.
Honung med en svag rökighet, hänger kvar, torr, maltig.
BETYG: 8,4

Loch Lomond Single Malt Sauternes Finish 2010


(Nr 40736) 729 kr
Mycket päron i doften! Det finns en tydlig doft också av karamell. Blygsam men trevlig i första steget. Doften ändras i glaset när den får stå en stund.
Smaken är stor, rund och inbjudande. En riktig favorit bland flera av oss som testar. Fortsatt mycket solmogna päron som följer med här. Välbalanserad med smak av torkade frukter, tropiska drag och smörighet som funkar väldigt bra med en pepprighet som går åt vitpeppar.
Den röda tråden: päronen följer med ända in i slutet tillsammans med ett litet ”bett” från faten. Allt avrundas väldigt fint i finishen.
BETYG: 9,3

Inchmurrin 12 YO


(Nr 485) 559 kr
I doften känner vi blötlagd malt, krusbär, päron, inge-fära och kolakarameller, lite torkat gräs och en hint av humle.
Mycket sötma i smaken. Finns fortfarande lite päron och kola även här. Aning aprikos och citrus. Känns lite spretig men livlig.
Trevlig finish!
BETYG: 8,2

Loch Lomond Inchmoan 12 YO Peated


(Nr 80486) 549 kr, 46 %
Rök och lite frukt i doften! Röken går åt det tyngre och maritima hållet, med toner av sälta och rökta och torkade skaldjur.
En stor sötma men även lite sälta i smaken. Röken uppenbarar sig även här och är mer ”matig” än lägereldslik. Finsk saltlakrits med en hint av citron tittar även fram i gommen.
En välbalanserad whisky som även klingar av på ett stilfullt sätt.
BETYG: 8,3

Loch Lomond Single Malt Heavy Peated Cask 2006


(Nr 40737) 919 kr
Rökig och askig doft med salta toner. Doften innehåller också spår av tuggummit Jenka, mentol, som en av oss så ofta finner i rökig whisky. En liten doft av gröna äpplen finns i bakgrunden.
Kraftig, stor i smaken med tydlig och stor rökighet tillsammans med mycket sötma. Stor whisky som gör väsen av sig. Även söt lakrits, tjära och en hint av mentol kommer med i smaken. Rolig whisky med en liten annorlunda rökighet.
Kraften i smaken är välbalanserad i sin stil och bjuder på en låååång finish.
BETYG: 9,2

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!