Lär känna ditt destilleri: Aberlour

Vi är tillbaka med en Lär känna din whisky. Den här gången tittar vi närmare på ett destilleri och en whisky med namnet Aberlour. Det är fortfarande en doldis för svenskarna i allmänhet trots många trogna fans i Sverige. De som hittat den kallar den ibland för en gömd pärla.

Idag är whisky knappast »fattigmansvin« som skalden Robert Burns lär ha uttryckt det en gång i tiden. Det finns whisky i alla stilar och för alla plånböcker. Men ibland är det så mycket att välja bland att man inte vet hur man ska välja och vad man ska gå efter. Vi fortsätter ta upp några olika whiskies. Några korta rader om vad det är för whisky och några tips om vilka whisky du kan börja med för att få en klar bild över stilen och destilleriet.

Idag kikar vi alltså närmare på den skotska whiskyn Aberlour och ställer några frågor till Olof Noreus, Whisky Brand Ambassador på Pernod Ricard Sweden.

Hela Speyside (området som destilleriet ligger i) är enastående med sin varierande natur. Bördiga dalar varvas med berg och skogar. Aberlour ligger inbäddat i grönska i utkanten av byn med samma namn. Destilleriet är inte särskilt stort men väldigt charmigt. Aberlour känns verkligen som ett hantverksdestilleri när man besöker det, där man bibehållit en genuin karaktär och känsla. Aberlour grundades officiellt 1879. (I nästa nummer av tidningen kan ni läsa mer om historien bakom.)

Olof Noreus har jobbat sju år som Whisky Brand Ambassador på Pernod Ricard Sweden. Hans bakgrund i krogbranschen både i Sverige och utomlands tillsammans med hans utbildning som gymnasielärare kanske förklarar hans enastående sätt att trollbinda folk på provningar och beskriva produktion och whiskystilar på ett pedagogiskt och intressant vis. Hans fokus är whiskyportföljen och single malt från bl.a. Aberlour, The Glenlivet, Glenburgie och Longmorn. Allt om whisky ställde några frågor till honom om destilleriet och dess whisky för att få lite grepp om den och tips vilka man skulle lära känna först enligt honom.

Olof Noreus, Whisky Brand Ambassador på Pernod Ricard Sweden

Om man inte känner till Aberlour så bra, hur skulle du beskriva deras whiskystil i allmänhet?
– Mycket fruktdriven, orökig med bra fyllighet och smakbredd. Sherryfatslagring är en viktig del i »husstilen« som många förknippar och uppskattar med Aberlour. Destillatet är rent och fruktdrivet med bra djup, kollegorna i Skottland vill ha karaktär av bl.a. citrus och svartvinbär i newmaken.

Vilka tre whiskies skulle du rekommendera att testa för att lära känna Aberlour som destilleri och deras whiskies, berätta gärna varför du valt just dessa?
?De tre jag skulle rekommendera för att lära känna destilleriet är Aberlour 12 yo, Aberlour 16 yo och Aberlour A’bunadh. Aberlour 12 yo är en grym introduktion där man får en rund och ganska publik typ av Single Malt men som fortfarande har ett trevligt djup. Bra samspel mellan destillatet och faten.
12 yo och 16 yo är Double Cask Matured vilket för Aberlour innebär att whiskyn lagrats parallellt på olorososherry- och amerikanska bourbonfat som gifts ihop innan buteljering efter minst 12 respektive minst 16 års lagring, snarare än att det skett en finish/slutlagring på sherryfaten. I 16 yo kommer sherryn fram lite mer och framförallt upplevs den äldre, mer komplex med trevlig kryddighet och fattoner i kombination med frukten.

Aberlour A’bunadh är en fantastiskt smakrik och fyllig whisky som är lite speciell i det att den släpps i numrerade utgåvor och alltid buteljeras vid fatstyrka utan kylfiltrering efter lagring på 100 procent 1st-fill oloroso-fat. Uppskruvad sherryfatskaraktär och en kraftfull, smakrik whisky där styrkan dock får väldigt bra smakbackning som balanserar. A’bunadh brukar vara mycket uppskattad bland whiskyentusiaster och de whiskyklubbar jag besöker och har för många varit buteljeringen som har gjort att de upptäckt och fattat tycke för Aberlour.

Om man vill besöka destilleriet, vilken tid på året föredrar du då?
?Jag har besökt Aberlour många gånger genom åren men alltid på vårkanten, som tidigast i början av mars och som senast i början av maj. Jag skulle ge april-maj som min rekommendation. Ser fram emot att få besöka destilleriet under hösten någon gång och få se omgivningarna i höstfärger.

Vad får man inte missa när man är där?

  • En rundtur på destilleriet och/eller någon av de provningar som erbjuds. Förboka gärna om ni ska besöka Aberlour så ni vet att ni är garanterad plats. Detta för att de inte tar så stora grupper och utrymmet ofta är begränsat.
  • En vandring upp till Linn Falls, det vackra lilla vattenfallet som ligger uppe i skogen bakom destilleriet. Den går en led på andra sidan ån från destilleriet som ni kan följa och det är en ganska kort vandring genom vackert skogslandskap längs med ån som har gett destilleriet och samhället dess namn. Aberlour betyder »den babblande åns mynning« och detta är den babblande ån som mynnar ut i floden Spey strax efter att den passerat destilleriet och Aberlours kyrkogård. De kan också hjälpa er på destilleriet med info om detta om ni är intresserade.
  • På besökscentret finns ofta whisky i en jättebra serie av specialbuteljeringar som bara säljs i någon av Chivas Brothers destilleributiker och serien heter »The Distillery Reserve Collection«. Utbudet varierar beroende på aktuella utgåvor men brukar innehålla flera buteljeringar av grym Single Malt från ex. Aberlour eller något av syskondestillerierna som Longmorn, The Glenlivet, Strathisla och Glenburgie med flera.
Dessa Aberlour finns i Sverige: Aberlour 12 Years
(529) 40 % 405 kr. Aberlour 16 Years (85584) 40 % 624 kr. Aberlour a’bunadh (445) 59,8 % 669 kr
Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!