Vi testar Gordon & Macphails superexklusiva rariteter

Tillhör du skaran av befolkningen som ägnar sin pandemitid åt att beställa onödigt mycket saker på nätet? Då sitter du troligen beredd att trycka på köpknappen klockan tio när två nya rariteter släpps på morgondagens webblansering. Handplockade från Gordon & MacPhails superexklusiva Private Collection kommer två flaskor i en handfull exemplar till Sverige. Men vi undrar så klart – hur bra är de? Med näsan djupt ner i glaset kastar vi oss över två prover. Först ut är en 39 år gammal grainwhisky från Edinburgh.

Caledonian 1980 Private Collection, 39 YO

Doft:Det är en etablerad sanning att få saker slår vällagrad grainwhisky. En första doft på nästan 40-åriga Caledonian bekräftar den tesen. Destilleriet var, under tiden det var aktivt i Edinburgh, en av de största grainwhiskyproducenterna i Skottland. Idag har det byggts bostäder på platsen. Hursomhelst – näsan möter en explosion av exotisk frukt, saftig mango, ananas, djup vanilj och svarta vinbär. Om man kan tala om en tredimensionell doft är detta precis vad det handlar om: avgrundsdjup med lager på lager av frukt och bär som studsar mot karamell, vanilj och toffee.
Smak: Komplex som friformsjazz, men med tydliga fruktnoter. Där doften hade stor sötma från vanilj och karamell drar smaken mer åt en kryddig ton med drag av såväl svartpeppar som salmiak och lakritsrot. Faten blir tydliga mot eftersmaken, och kontrasterar med lite tanninbett. Några droppar vatten tar ned alkoholhettan, och förstärker de svarta vinbärs och salmiaknoterna.
En doft som är själva essensen av vad whisky kan vara, och en komplex smak som kräver lite mer av munnen, men belönar rikligt i längden. Sa vi friformjazz tidigare?
Betyg: 9/10

Caledonian 1980 Private Collection, 39 Y O
Nr: 40784
Pris: 7 864 kr
Alkoholhalt: 55,4 %

Convalmore 1982 Private Collection, 38 Y O
Doft: Från Edinburgh åker vi raka vägen till Dufftown. Här hittar vi Convalmore, ett av de mer mytomspunna destillerierna som är rivet sedan länge, vars lagerhus numera huserar fat från Glenfiddich och Balvenie. Med 38 år på fat är det en tung maltwhisky vi har i glaset. Doften bjuder på tunga fatinfluenser, möbelpolish, vanilj och mörk frukt. Med ett par minuter i glaset lättar doften något och drar mer åt exotisk frukt och ananassötma. Även här hittar vi ett djup värdig Knausgård i doften, som utvecklas långsamt för varje gång näsan möter glaset.
Smak: Tung stenfrukt, kryddiga drag av pepparkvarnen och rejält med träinslag. En eftersmak som pågår. Och pågår. Och pågår länge. Frukten hänger kvar med hintar av plommon, vinbär och körsbär. Runt frukterna ramar en lätt grön örtighet in whiskyn medan eftersmaken domineras av kryddighet och peppartonerna igen. Om Caledonian hade drag av friformjazz har Convalmore mer släktskap med Miles Davis epos Sketches of Spain; kraftfull, balanserad och enormt dynamisk. En storslagen whisky från Dufftowns tidiga åttiotal.
Betyg: 9/10

Convalmore 1982 Private Collection, 38 YO

Nr: 34499
Pris: 11 875 kr
Alkoholhalt: 54,9 %

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.