Malt och mat möts på Qvänum

Claes och Annika driver Qvänum mat & malt

Gården där Qvänum Mat & Malt huserar ligger vackert i åkerlandskapet i Kvänum. Att de startade var en ren slump då varken Annica eller Claes Wernerson drack öl eller var hembryggare i grunden. Idén föddes när de var uppe i Ramundberget för att åka skidor.

– Åker man skidor måste man gå på after ski och dricka öl. Det var där jag för första gången fick smaka ett öl från ett mikrobryggeri, en Jämtlands Pilgrim, och det var en uppenbarelse. Kunde öl verkligen smaka så här, funderade Claes.

Han gick igång och ville börja brygga eget öl direkt. Annica var lite mer tveksam, men hängde till slut med på planerna.
– Vi kände från början att vi ville ha en tydlig ekologisk inriktning. Ambitionen är att jobba med lokala råvaror så långt det går och ta till oss tradition samt historia när det kommer till svensk dryckeskultur, säger Annica.

Att det dessutom blev ett bränneri var också en slump. Claes var på en mässa i Nürnberg för att hitta tankar och bryggverk. Efter att ha kikat på rostfritt ett par dagar gick han runt ett hörn och där stod en nygjord, skinande kopparpanna.

– Jag blev förälskad direkt. Jag kom hem till Annica med en bild och sa att en sådan vill jag ha. Vi bestämde vi oss för att satsa och beställde den, säger Claes.

Detta passade bra in i deras koncept kring dryckestradition. Snapsen är en del av svensk kulturhistoria och har börjat hanteras på ett annat sätt än tidigare, då den skulle drickas botten upp.

– Snapsar ihop med mat, hur de fungerar med smak och vad som sker i det mötet, det är ett kulturarv vi ska värna om. Guide Michelin skickade en journalist som skrev om våran sprit, men hon var mest intresserad av traditionen runt omkring. Det här med att vi ser oss om och tittar på varandra innan man unisont avnjuter snapsen, det är exotiskt och vi underskattar värdet i det, säger Claes.

Från början bryggde de ölet i mjölktankar innan de 2008 investerade i sitt första bryggeri på 400 liter. 2015 köpte de ett nytt från PSS i Slovakien och med det producerar de runt 140 000 liter om året. Bränneriet är en Holstein från Tyskland på 150 liter. Det är ett litet kolonnbränneri med fyra bottnar, som de kan gå förbi när exempelvis Aqvavit ska destilleras.

– Vår första öl, McBrian fick sitt namn efter vår granne Fred. Han har bott i Sverige länge och saknar den engelska pubkulturen. När han fick reda på att han skulle få ett bryggeri som granne var lyckan total, säger Annica.

Han besökte dem regelbundet och berättade vilka öl han gillade och varför. När de började brygga var de så indoktrinerade att det blev en engelsk bitter som gällde.

– Fred var inte sen med att ta på sig kvalitetsansvaret. Han hade ingen aning om hur man brygger öl, men till slut var han nöjd med resultatet. Vi döpte ölen efter honom och den hänger fortfarande med i sortimentet. Vi är fyra personer som jobbar här idag. Jag jobbar tillsammans med min fru Annica och bryggaren Anton, som gått ut Bryggeritekniska utbildningen i Ludvika. Camilla jobbar med kundkontakter och har bakgrund som kock. Vi lär även upp henne på spritsidan, säger Claes.

Från början var tanken gårdsförsäljning med en marknad i närområdet och då skulle de få tillbaka en stor del av sina flaskor.
– Om man snurrar en glasflaska en gång i retursystemet så är den oslagbar miljömässigt, säger Annica.

Nu blev det inte möjligt med gårdsförsäljning, så idén att få flaskorna i retur sprack. Men redan tidigt hade flaskan med sin populära kork blivit väldigt populär.

– Till vår glädje har vi noterat att folk inte slänger våra flaskor utan det kokas saft och hembryggarna är som tokiga i dem. Ungefär hälften av flaskorna går i cirkulation, vilket är både positivt och miljövänligt, säger Claes.

Råvarorna köper de in så lokalt det går och de provar gärna lite äldre sorter som exempelvis Balder, en maltkornssort ifrån 1940-talet.

– Den har lite specifika egenskaper och det är Warnbro kvarn i Sörmland som mältar den. Annars köper vi vår grannes korn, som också odlas ekologiskt. Vi kompletterar även med malt från Viking malt, säger Annica.

De har ett starkt fokus på att gifta ihop allt det de skapar tillsammans med god mat. Det är oftast den kombinationen som de börjar fundera kring, innan det är dags att börja brygga.

– Det är vår nisch, vi är lite mattokiga här på gården. Träffar du rätt med öl och snaps ihop med mat, så kan du få himmelska upplevelser. Ett exempel är vår Ambassadörs Porter, som är skapad exklusivt för ostron ifrån Grebbestad, säger Claes.

I och med deras matinriktning blir det naturligt att samarbeta med utvalda restauranger runt om i Sverige.

– Exempelvis brygger vi öl till Operakällaren och det kräver en viss typ av öl för att passa både miljön och menyn. Vi har även glädjen att leverera öl till Frantzén i Stockholm, Sveriges enda restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin. Den ölen har en del ris i sig för att passa deras asiatiska touch. Senast serverades den ölen till en kungskrabba med en liten syrlig chilisås. Det blev en fantastisk kombination där ölen och maten tillsammans trissade upp smakupplevelsen, säger Annica.

Vilken öl är populärast idag?
– När vi köpte det nya bryggverket 2015 kom en bryggare från Prag på besök och tillsammans tog vi fram våra Q Lager, en lager i tjeckisk stil. Den är populärast tillsammans med folkölen Annicas Lätta, säger Claes.

I bränneriet blir det bland annat gin och även en destillerad öl, Brända Bourbon, som har legat på bourbonfat i två och ett halvt år. Tillsammans med restaurangen The Barn i Göteborg har de tagit fram snapsen Månsken med mycket äpple. Den är lite söt och syrlig, som gjord för en hamburgare med Sivans vällagrade prästost, picklad rödlök och lite torkade skivor av äpple. Sedan har de Ryttmästarbrännvin som är Västgöta regementes egen brännvinssort och historien säger att receptet kommer från 1680 och en bra historia ska man inte kolla för noga. De har även en Aqvavit och en Aqvavit som legat på fat i fem år.

– Vi har en spännande porter, Ruby Porter på 11% alkohol på gång som vi bryggt tillsammans med hallonpressmassa. Där får vi med lite tanniner, vilket är intressant i matsammanhang, säger Annica.

Vill du få möjlighet att testa Qvänums öl tillsammans med en exklusiv ölanpassad meny, så missa inte Beer Makers DinnerAlberts i Trollhättan 2021.

Läs mer och se en vacker film om Qvänum på Qmm.se.

Text: Peter Fredberg foto: Peter & Monica Fredberg

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!