Emma tipsar: Citadelle Gin – Fransk elegans

Den franska ginen Citadelle har kommit och gått i omgångar på Systembolagets beställningssortiment. Det är en prisbelönt gin och nu har Allt om Whisky testat den.

Citadelle Gin har genom åren vunnit medaljer både för sin design och kanske främst för innehållet. Hela 19 örter och kryddor har smaksatt denna gin. Likt den skotska whiskyn skapas Citadelles gin i kopparpannor för att ge smaken kropp och en specifik karaktär.

Det är cognacshuset Maison Ferrand som producerar Citadelle gin och ingen mindre än spritkungen Alexandre Gabriel som med sitt team står bakom succén.

De aromatiska, finstämda tonerna av kryddor och örter får man fram genom infusering. Processen tar mellan en och fyra dagar under ett nogsamt vakande öga och strikt kontroll. Uppvärmning av pannorna sker med öppen eld, vilket inte är helt vanligt nu för tiden.

Emmas smaknoter
Doften är finstämd med toner som får mig att tänka på citrusblomster, anisfrön och enbär.

Smaken har en stadig grund av enbär. Den blandas med tropiska frukter, solmogen citrus som Kumquat för att mot slutet integreras med en kryddighet av muskot, ingefära och hel kanel. Här finns också är lätt oljighet som bär fram smakerna.

Helhetsintrycket är en finstämd, delikat, frisk, elegant gin som har en kryddig finish. Den är väldigt snyggt gjord!

Citadelle Gin Original

Nr: 50250
Alkoholhalt: 44 %
Volym: 70cl,
Pris: 299 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.