Test: en kvartett Bushmills

Vid det här laget vet de flesta att Bushmills är ett av världens äldsta destillerier med anor tillbaka till 1608. En missuppfattning är att de bara gör blended whiskey – en mix av mältat och omältat korn och blandade spannmål, men de har också flera single malts i sitt utbud. Vi plockar fram våra provningsglas och riktar spotlighten på just dessa Bushmillska singlemalter.

bushmills_10yo

Bushmills Single Malt 10 YO

(499) 429 kr, 40 %

Doft: Tioåringen från Ulster är kanske den av singelmalterna från destilleriet flest känner till. Doften drar åt mjuk vanilj, karamell och en nyans av svarta vinbär (vissa vi diskuterat just svart-vinbärstonen i irländsk whiskey med upplever den som maltighet, medan andra – skribenten inkluderad – upplever draget av vinbär tydligt). Här finns också fatinslag som drar åt fuktigt trä och en fräsch örtighet.
Smak: Kryddiga toner initialt som går mot vanilj, choklad (Plopp, spontant) och bärig fruktighet som sakta tar överhanden, ju längre whiskyn går mot eftersmaken som präglas av svarta vinbären vi pratade om i doften. En närmast total avsaknad av rök lämnar mycket plats åt subtila lager av bärighet och kryddor rakt igenom, och gör det till en perfekt kompanjon till valfri Divine Comedy-skiva.
Betyg: 7,5/10

bushmills 16yo

Bushmills 16 YO

(82098) 759 kr, 40 %

Doft: En djup fruktig doft som är både rund och mångfacetterad. Här finns såväl fattyngd som vittnar om sherry-influenser, liksom mörka bär och kakao. Med ett par minuter i glaset drar doften mot godistabletter typ Fruxos, men även mängder av vanilj och kola. Snyggt!
Smak: Jämnt skägg mellan björnbär, svarta vinbär och vaniljen till att börja med. Därefter citrus som drar mot engelsk apelsinmarmelad. En mörkare ton generellt än tioåringen som delvis kommer av längre lagring, men gissningsvis också en annan fatsammansättning i mixen. Eftersmaken bjuder på fortsatt fruktighet med inslag av salmiakpastiller, mynta och kola. Komplex, mångfacetterad och ruggigt snygg. Det destillerade ackompanjemanget till ett av irländsk musiks gömda pärlor, The Fat Lady Sings.
Betyg: 8,5/10

bushmills 21yo

Bushmills 21 YO

(82884) 1 519 kr, 40 %
Doft: För åtminstone denna skribent har whisk(e)y en magisk ålder där alla beståndsdelar landar i perfekt harmoni, som en handbyggd schweizisk klocka, och det är 21 år. Ribban ligger alltså något högre från start när glaset hälls upp med Bushmills 21. En första doft känns något knuten, men bär och citrus är närvarande, om än med något låg profil. En försiktig droppe vatten öppnar dörren på glänt och lyfter fram sherryliknande toner där russin, nötter och kakao blir tydligare.
Smak: Som den gamla musikfestivalen hette: Where the action is. Här händer det grejer. Stor smak som går på knock direkt med vinbär, fikon, nötter (hasselnöt?) och espresso. För varje sipp framträder nya drag, och här återfinns såväl typiska sherrynoter som vinösa drag, Crème brûlée och mörk choklad. Eftersmaken är komplext angenäm och längre än kinesiska muren. Åldersdevisen håller alltså, även om doften var lite väl återhållen. Förslagsvis hälls denna upp sent på kvällen med U2:s Love is Blindness lite för högt för omgivningen på stereon.
Betyg: 9/10

Bushmills Causeway Collection

(40862) 999 kr, 53%

Doft: En ny whiskey från Bushmills på den svenska marknaden, och en som dessutom är omgärdad av stor mystik. Eller, det går åtminstone inte att hitta någon som helst information om det här släppet ännu. Oavsett det svarta hålet av info drar doften direkt åt ett annat håll än tidigare glas. Det här är garanterat en finish av något slag, möjligen portvin eller liknande. Sötman är drivande och är såpass påtaglig att de fruktiga bärnoterna som funnits tidigare blir svåra att hitta här. En kryddighet och hetta som vittnar om högre alkoholstyrka finns också här.
Smak: OK, det här är definitivt, om inte cask strength, så åtminstone i övre 40 – lägre 50 %-regionen av styrka. Välbalanserat dock med vinös sötma, kryddor, ljus citrus och de typiska bären närvarande. Eftersmaken är medellång och här kommer både vanilj och mer lakritslik kryddighet in i bilden. En intressant whiskey, och Bushmills ska ha en eloge för att inte upprepa sig gång på gång, men i konkurrens med t.ex 16 eller 21-åringen snubblar Causeway Collection på mållinjen.
Med det sagt gör den här whiskeyn sig bra i glaset till tonerna av Thin Lizzy’s Jailbreak.
Betyg: 7,5/10

Etiketter

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.