Whiskyauktioner – så går det till

Ingen har missat att whisky blivit något som lockar samlare från hela världen. Whiskyflaskor är högvilt och såväl rariteter som standardbuteljeringar säljs och köps numera varje månad hos en lång rad auktionsfirmor. Om man nu har en flaska som stått orörd några år och man inser att den blivit alldeles för dyr för att öppna och njuta av, hur gör man då?
Man går på auktion.

Priserna på eftertraktad whisky har de senare åren skjutit i höjden och även om det skett en viss stagnering verkar mycket ligga kvar på en stabil och hög nivå. Detta är såklart förmånligt för den som har whisky att sälja, men kostsamt för den som vill köpa. Att göra fynd är inte lätt. Auktionshusen har värderingsansvariga som är synnerligen väl medvetna om vad flaskorna bör klubbas för.

En av dem som noga följer auktionerna är whisky-entusiasten Magnus Fagerström.
– Har man whisky att sälja är det ett bra läge nu. Priserna är höga, det har de varit länge. Priserna ligger ganska stadigt. Det är knappat några kursrallyn, men det går inte heller ner. Man kan vara ganska säker på att få bra betalt om vill sälja en flaska eller samling nu, säger han.

Magnus Fagerström

Det finns dock en hel del orosmoln vid horisonten. Ännu har vi inte sett några effekter av pandemin och köplusten är fortfarande stor. Vi vet inte vad Brexit kommer att medföra för alla européer som handlar på de skotska auktionshusen. Frakterna kan försvåras och fördyras i flera avseenden. I dag är ett 10-tal auktionsfirmor verksamma i Storbritannien. Tillsammans svarar de för en mycket stor del av all whiskyförsäljning. Vad som nu kommer att hända är än så länge skrivet i stjärnorna.

När man säljer eller köper whisky på auktion är det några saker man ska vara medveten om. Inte minst tillkommer frakter och avgifter både för säljare och köpare. Ett riktmärke kan vara att ett klubbslag på 100 pund blir 1500 kronor innan flaskan står i hyllan.

Man måste också vara medveten om att fraktbolag inte alltid försäkrar försändelserna och man måste vara noga med hur man packar när man skickar en flaska. En annan aspekt är det rent legala.

Systembolagets monopolställning förbjuder andra inköpskanaler. Auktionsförsäljning är en gråzon som inte är rättsligt prövad, flaskor köps och säljs via ombud mellan privatpersoner och alkoholskatten är redan betald. Det är en juridisk nöt att knäppa. Hittills verkar inte skatteverket velat ta den juridiska utmaningen.

– En del auktionshus, som Scotch Whisky Auction, berättar Magnus, hjälper till med frakterna och det fungerar mycket smidigt. Har man mycket flaskor, eller en hel samling att sälja, lönar det sig snart att själv köra ner till Whiskyauction i Rendsburg i norra Tyskland.

Just tyska Whiskyauction är det största och äldsta auktionshuset, och tveklöst ett av de bästa. Här samlas köpare och säljare från hela världen. Avgifterna är tämligen okomplicerade. Att sälja kostar 10 % av slagpriset och att köpa kostar också 10 %. Köper du en flaska för 100 euro får du betala 110. Om du säljer en flaska för 100 euro får du tillbaka 90 euro.

Scotch Whisky Auction i Glasgow är en annan väletablerad firma som också fungerar mycket bra. Buden lägger man via hemsidorna. Är man osäker på vad man kan tänkas få för sin flaska så har många av firmorna mycket bra sökfunktioner på historiska försäljningar. I någon mån gäller det att ha koll på vilken typ av whisky som de olika auktionerna är bäst på. Många samlare av japansk whisky brukar exempelvis handla på Whisky Auctioneer.

När det gäller de riktigt exklusiva buteljeringarna, sådana som låter tala om sig med osannolika auktions-rekord, så är det inte de nischade whiskyauktionerna som är säljkanalerna. Då är det istället anrika auktionshus som Bonhams, Sotheby’s och McTears i städer som New York och London som ger plats bland Van Gogh-tavlorna för den riktigt dyra ädelwhiskyn. Exempelvis sålde Bonham i Hongkong den berömda Hanyu-serien häromåret för fem miljoner kronor.

Sedan 2004 finns också möjlighet att sälja rariteter och lite mer exklusiva flaskor via Systembolagets auktioner. Det sker i ett samarbete mellan Systembolaget och auktionshuset Bukowskis åtta gånger per år, fyra gånger på våren och fyra gånger på hösten.

Patrik Nordström är värderingsman på Systembolaget med ansvar för destillaten. Han berättar att intresset för att köpa och sälja är mycket stort i Sverige.

– Det är väldigt många som samlar på whisky. Auktionerna sker online. Någon enstaka gång har det varit en klassisk slagauktion. Nyligen såldes en flaska Skeppets whisky för över 100 000 kronor. Det är ett prydligt världsrekord, berättar han.

Värderingsmannen Patrik Nordström på Systembolaget.

Fördelen med att sälja via Systembolagets auktioner är att man får en expertvärdering och en äkthetsbedömning. Man bör vara medveten om att det finns såväl förfalskningar som lycksökare på den internationella marknaden. Dessutom är den eventuella lagliga gråzonen inte något bekymmer när man väljer att sälja eller köpa i Sverige. På de flaskor som auktioneras ut betalar säljaren 15 % och köparen 20 %. Efter försäljning sker utlämningen på Bukowskis utlämningsplatser i Västberga i Stockholm, samt i Göteborg eller Malmö.

Whiskyauktioner att hålla koll på

www.whiskyauction.com
Den största och äldsta handelsplatsen för whisky ligger i Rendsburg i norra Tyskland. Här säljs såväl exklusiva rariteter som enklare flaskor.

www.scotchwhiskyauctions.com
Klassiskt Glasgowbaserat auktionshus med bra sökfunktioner och leveranser.

www.whiskyauctioneer.com
Auktionshus i Perth i Skottland som är kända för många kvalitetssorter, inte minst japansk whisky.

www.just-whisky.co.uk
Skotskt whiskyhus stationerat i Fife med regelbundna auktioner av högklassig whisky.

www.systembolaget.se/nytt/dryckesauktioner/
Systembolagets auktioner via Bukowskis.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!