Smoky – rökig gin som hyllar kusten

Smoky Nordic Coastal Gin fick en flygande start vid lanseringen i höstas då den snabbt sålde slut, men nu finns den återigen i cirka 100 Systembolagsbutiker. Ginen är ett samarbete mellan Snälleröds destilleri i Skåne och House of Dagg, som är ett nystartat dryckeshus som drivs av krögaren Karl Ljung, före detta Årets Kock, Lili Assefa, som driver PR-byrå och är modeentreprenör samt författaren och rådgivaren Per Schlingmann.

– Vi har under lång tid utvecklat en gin vi själva älskar. Dessutom är det en hyllning till kusten – styrkan, sältan och havet. I Smoky har vi samlat detta i en flaska. Tillsammans har vi utvecklat en gin med starka toner av rök, dofter av hav och naturligtvis örter som växer runt våra kuster, säger House of Dagg i en kommentar.

House of Dagg

Smoky har en distinkt doft av tjära, med en karaktär av enbär, färska röda grapefruktsnoter, mineralitet från ostronskal och en örtig komplexitet. Det är en gin som ger ett mjukt första doftintryck där rökigheten sakta växer. Sältan som kan upplevas på tungan i eftersmaken kommer ursprungligen från mineralerna i ostronskalen.

Smoky serveras gärna som ”sipping gin”, det vill säga on the rocks. Den är även utmärkt att dricka med tonic, då med två delar och gärna en tonic med granskott och inte alltför söt. Garneras med citron eller gurka. Smoky gifter sig bra med syrliga smaker och gör sig exempelvis utmärkt i en sour.

Smoky Paloma
5 cl Smoky
2 cl limejuice
10 cl Pink grapefruit soda

Bygg alla ingredienser i ett rocksglas. Garnera med blodgrape och mynta. Vanligtvis saltas kanten, men med smoky rekommenderas osaltad kant.

Smoky Nordic Coastal Gin

Nr: 82128
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 299 kr (50 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights