Emma tipsar: Amarula Cream, flytande efterrätt


Det här är en exotisk likör från Sydafrika som funnits länge i Sverige. Har du inte testat den och gillar cream liquor är detta definitivt något för dig. Själv är jag barnsligt förälskad i den här typen a likör. Amarula Cream produceras av frukten från ett träd som kallas Marula.
Elefanterna älskar dessa frukter. I februari/mars vandrar elefanterna långväga för att frossa i sig av godheterna som precis mognat.
För att få fram Amarula Cream destillerar man frukterna i kopparpannor liknande de som används i whiskyproduktion och ekfatslagrar drycken i minst två år. Innan buteljering tillsätts färsk grädde och marulaextrakt för att få till den specifika smaken.
Företaget har grundat stiftelsen Amarula Trust som ska verka för en ljus och hållbar framtid i Afrika för människor, djur och natur. Stiftelsen stödjer bl.a Amarula Elephant Research Project som startades 2002. Där utbildar man och hjälper nationalparker att bevara och skydda afrikanska elefanter i deras naturliga miljö.
Dryckestips
Drick den som den är med en stor isbit, eller ännu bättre: häll den över en skopa vaniljglass av god kvalitet. Mums!

Amarula Cream

Nr: 677
Alkoholhalt: 17 %
Pris: 199kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.