Fair trade märkta Flor de Caña – Världens mest miljövänliga rom?


Denna lagrade single estate-rom kommer från Nicaragua och har fair trade-märkning.
För svenskarna är Flor de Caña kanske en nyhet men rommen är ett av världens största premium-märken. Årligen säljs över fem miljoner nioliterslådor i 70-talet länder världen över. Destilleriet grundades 1890 av Alfredo Francisco Pellas och drivs nu av den femte generationen.

Rommen görs på melass från ekologiskt odlade sockerrör från deras egna plantage som ligger intill den aktiva vulkanen San Cristóbal. I romvärlden är sötning vanligt, men Flor de Caña har inget tillsatt socker alls. Ett perfekt tips för den whiskydrickare som vill börja testa rom och har tyckt att de är alldeles för söta.

Flor de Caña var ett av de första globala spritmärkena som fick fair trade-märkning. Med miljötänket följer också ett samhällsansvar. För varje flaska som säljs världen över får de 1000 anställda en summa som de kan investera i samhällsnyttiga företag. Det handlar om allt från hälsokliniker och skolor med stipendiefonder till lokala miljöprojekt.

För att motverka skövlingen av regnskogen återplanterar företaget träd. Varje år sätts 50 000 plantor och på 14 år har det blivit 700 000 träd. Kretsloppstänket går igen i produktionen. Pannorna drivs av 100% förnybar energi och den koldioxid som alstras under jäsprocessen släpps inte ut i atmosfären utan tas tillvara.

Flor de Caña Rum Gran Reserva 7 years

Alkoholhalt: 40%
Artikelnr: 334
Pris: 299 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!