Rhum Blanc Agricole nytt från Saint James

Saint James rom startade i Saint-Pierre De la Martinique. Den första rommen destillerades i ”Habitation Trou Valliant” 1765 av Pastor Edmund Lefebure som också råkade vara en skicklig kemist. Prästen skapade en sockerrörssprit och började skeppa rommen till engelska kolonier i Nordamerika.

Rommen fick namnet Saint Jacques som en hyllning till Jacques Dyel. Romen kom senare att kallas Saint James för att låta mer familjär till Engelsmännen.

1882 registrerades varumärket av Paulin Lambert, en fransk affärsman som också köpte ”Habtation Trou Valliant”. Saint James fyrkantiga flaska var först av sitt slag i spritvärlden. En lämplig form att packa för att fraktas på skeppen.

I slutet av 1800-talet öppnade familjen Lambert kommersiella affärsverksamheter runt om i Europa.

1885 var det första år som Saint James årgång 1885 visades på marknaden. Sällsynta flaskor förvaras fortfarande i årgångskällaren på destilleriet. Paulin Lambert såg tidigt till att hans produktion stod ut från konkurrenterna med frasen ”Saint James, the leading Agricole rum from the French West Indies“, och han var inte sen med att berätta att hans rom rekommenderades av medicinska experter över hela världen.

1889 sattes det upp en 30 meter bred banderoll med texten
”Plantations Saint James”. Denna poster blev en navigationspunkt för seglare och välkomnande för besökare som kom till ön.

1902 förstörde Mount Pelée med ett vulkaniskt utbrott Saint Pierre och Saint James läge och historiska plats. Mirakulöst var Habitation Saint James som låg i en djup dal bara delvis förstört.

1960 överlät familjen Lambert sina andelar till Cointreau-Gruppen och 1973 var all produktion flyttad till Sainte-Marie på ön Martinique´s Atlantkust. Detta var ett unikt tillfälle att skaffa en produktion i närheten av sockerplantagen med sin solexponerade, rika jordmån för sockerrören.

1996 lyckades Martinique rom få “Rhum Agricole A.O.C Martinique” status.
Martinique är det enda franska utomeuropeiska område som fått en AOC på sprit. A.O.C betyder Appelation d´Origine Contrôlée och innebär att det har skyddat ursprung.

Martinique kan vara stolta över att få placera sin vita rom med geografiskt ursprung tillsammans bland världens mest prestigefyllda alkohol. Detta tack vare dess unika karaktär av Martinique Agricole rom som visar den sammansvetsade länken mellan produktion, terroir och generationer av skicklig vetenskap och erfarenhet.

Vad är vit Agricole ?Rhum?? Jo, rhum agricole görs på den rena sockerrörssaften, inte melassen utan det som blir över när sockret har extraherats. Den färskpressade saften oxiderar vilket gör att man måste ta hand om den omedelbart. Agricole rom har med ”terroir” att göra och pannorna står mer eller mindre där sockerrören växer. Saften får endast utvinnas ur sockerrör odlade på 23 avgränsade områden av ön.

Destillationspannorna är viktiga eftersom det är där aromproduktionens slutfinish sker. En agricole-rom kan göras i Pot stills som kallas för Alambic, liknande de som används i whiskyproduktion. Man kan även använda sig av kolonnpannor av mer gammaldags modell.

Poängen med Agricole är att spriten ska vara karaktärsrik och personlig.
Buteljering av den vita spriten får inte göras direkt. Först ska den vila i minst tre månader i ståltankar eller ekfat. Gör man?Rhum Blanc?måste spriten tas ur ekfaten efter max tre månader.

Saint James Rhum Blanc Agricole

Artnr: 1172101
Pris: 259kr (TSV)
Lanseras: 11/6 på Systembolaget.
Antal flaskor: 1200 flaskor

Drinktips: Basil’n Apple

Ca 13 blad färsk basilika
1st syrligt äpple
2 cl citronjuice
8 cl koncentrerad äppeljuice
5 cl Saint James Rhum Blanc Agricole
Citronskivor som garnityr
Krossad is

Gör så här:

  1. Skölj och riv halva äpplet grovt
  2. Muddla det rivna äpplet med basilikablad och citronjuice
  3. Fyll på med äppeljuice och skaka i en shaker tillsammans med is. Sila ner i ett lowballglas och häll på Saint James Rhum
  4. Dekorera med äpple och citron i tunna skivor samt avsluta med krossad is.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!