Sommarrecept med Angostura

Ni vet den där lilla flaskan Angostura aromatic bitters ni köpte till cocktailkvällen med vännerna – visste ni att den kan användas till så mycket mer än till drinkar? Den funkar lika bra till cocktails som krydda i matlagningen. Alternativen är oändliga om man frågar kocken Anders Tegnér. Han berättar att just Angostura aromatic bitters passar ypperligt att ha i en citronette serverad till din sommarsallad eller varför inte göra en smakrik fiskmarinad med kokos, Angostura aromatic bitters och ingefära.

Ett annat tips han nämner är att servera getost med fikon, ”Angostura-honung” med rosmarin. 
Här presenterar Anders Tegnér sina vassaste Angostura aromatic bitters-tips för matlagning just nu till sommarens middag. Då blir det Angostura Burger’s och Tennesse Bitter drink. Till efterrätt serveras Fluffy orange med en Amara Rheum cocktail. Låt det smaka!

Huvudrätt


Angostura Burger’s
4 personer

4 burgare
Salladsgrönsaker
4 bröd
Glaze till burgaren:
3 msk Worshestershiresås
3 msk farinsocker
6 stänk Angostura aromatic bitters
25g smör

Lägg alla ingredienser till Glazen i en liten kastrull. Låt det koka upp så det kokar kraftigt, drag åt sidan och slå upp i en burk. Grilla burgarna på medelvarm grill, pensla dem ofta med tunna lager glaze så att de blir rejält smaksatta. Montera fina burgare och njut!

Dryckestips till burgaren:
Tennesse Bitter
1 longdrink

6 cl Tennesse Whiskey eller Bourbon
4 tunna skivor lime
20 cl Ginger Ale
4 stänk Angostura aromatic bitters
Is
Kylt longdrinkglas

Fyll glaset med is, varva med limeskivor. Slå i whiskey och Angostura, rör om och toppa med Ginger Ale.

Dessert


Fluffy orange
4 personer

Maränger, köp färdiga eller baka själv, se recept nedan
Färska jordgubbar
Färsk mynta
1 dl vispgrädde
2 dl Bitter Orange Lemoncurd, se recept nedan

Skölj och ansa jordgubbarna, skölj och plocka myntabladen. Vispa grädden och blanda den med lemoncurden. Skeda upp gräddblandningen på tallrikar tillsammans med maräng, bär och mynta.

Bitter Orange Lemoncurd
2 st ekologiska citroner
2 st äggulor
1 st helt ägg
2 dl socker
100 g smör, tärnat
3 stänk Angostura Orange Bitters
Skölj citronerna noga. Riv det gula på skalet och pressa juicen. Vispa samman äggulor, ägg och socker i en bunke. Ställ bunken i ett vattenbad, rör i saft och skal, vispa tills det blivit en tjock kräm. Vispa i smöret lite i taget och skvätt i Angostura Orange Bitters, låt krämen kallna. Smaka av med bitter orange och citron till fin balans.

Enkel maräng
100 g äggvita
1 tsk pressad citron
2 dl strösocker

Lägg äggvitorna i en väl rengjord bunke och vispa till ett vitt skum. Börja på låg hastighet och öka hastigheten successivt tills det blivit ett vitt fluffigt skum. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en slät, hård maräng. Klicka eller spritsa ut maränger och baka dem på låg värme, ca 100° i ca 90 minuter, tills de är helt torra rakt igenom. Har du en dehydrator/svamptork så kör marängerna på 50° i ca 6 timmar.

Drinktips till desserten:

Amara Rheum
1 cocktail

3 cl Cointreau
3 cl Bourbon
6 cl stark rabarbersaft
1 bit citronskal
1 stänk Angostura aromatic bitters
Is
Kylda cocktailglas

Skaka med is, sila, servera!

Angostura aromatic bitters

Artikelnr: 741
Alkoholhalt: 44,7 %
Pris: 199 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!