Rökigt från Speyside – Benriach Smoke Season

Rökig whisky förknippas inte längre med Speyside, men under stora delar av 1800-talet gjordes kraftigt torvrökt whisky i Speyside.

När tillverkningen moderniserades och det blev enklare och billigare att torka sin malt med varmluft stängdes destilleriernas mältningsgolv och Speysidewhiskyn förändrades i grunden. Ett av mycket få skotska destillerier som fortfarande har sitt gammaldags mältningsgolv i drift är Benriach. Sedan Benriach återöppnades 1965 har man, som det enda destilleriet i Speyside producerat riktigt kraftfull gammaldags rökwhisky under en ”smoke season” varje år.

Smoke Season är Benriach hittills rökigaste whisky. Namnet syftar på den period – de veckor – som man varje år destillerar hårt rökt malt. Benriach använder torv från fastlandet, som har ett större inslag av lövträd än torv från de skotska öarna, vilket sätter en särskild smak på whiskyn.

Tisdag den 17 augusti lanseras Benriach Smoke Season och enligt leverantören har whiskyn gyllene färg, tydlig doft av rök, frukt, grillad ananas, söt barbecue-rök, tallbarr och örter. Smaken är intensivt rökig med timjan och citrus, men också söta inslag av honung, vanilj och tropiska frukter. Lång och maltig eftersmak med farinsocker och en kvardröjande torvrök.

Benriach Smoke Season

Recept: 100 % hårt rökt malt
Upplaga: Small batch limited edition
Fat: Ex-bourbon samt nya ekfat ”virgin wood”
Volym: 70 cl
Pris: 699:-
Nr: 40985

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!