Augustisläpp – Busnel Calvados lagrad på sauternesfat

Den 17 augusti släpps Busnel Calvados Affinage en fûts de Sauternes i begränsad upplaga. Här är calvadosen alltså slutlagrad på fat som innehållit det söta dessertvinet sauternes.

Busnel Calvados grundades 1820 och destilleriet är ett av de äldsta calvados-destillerierna. Busnel ligger i Cormeilles, Normandie i den prestigefulla appellationen Pays d’Auge som av många anses vara den bästa.

Hos Busnel destillerar man på samma sätt som man har gjort i generationer men destilleriet prövar även nya innovationer med olika cask-finishes. Busnel Calvados Pays d’Auge Affinage en fûts de Sauternes släpps i en begränsad utgåva där Sverige får 500 flaskor av de totalt 2000 producerade buteljerna.

Philippe Terlier, director of the distillery, beskriver Busnel Calvados finition fûts de Sauternes så här: "färgen är ljus bärnsten. På näsan kommer det fina aromer av kanderad aprikos, honung och en liten kryddighet. Smaken är fruktigt komplex med mogna bakade äpplen med en hint av persika och annans. Avslutet är långt och lent."

Efter att calvadosen har lagrats i källaren på ekfat får den en "finition en fûts de Sauternes" en slutlagring under några månader på äldre Sauternesfat som ger den fruktiga toner och en liten skön honungssötma. Busnel Calvados finition fûts de Sauternes njuter du bäst som en avec i sommarkvällen, rumstempererad, i ett generöst kupglas eller kanske till en Tarte Tatin med hemgjord vaniljglass. Det behöver inte vara krångligare än så.

Så tillverkas Calvados
För att tillverka calvados går tillverkningsprocessen till så här: äpplena krossas och pressas. Äppelmusten får sedan jäsa till cider på stora ståltankar där naturlig jäsning uppstår. Det går åt ca 7-8kg äpplen för att producera 500 ml Calvados. Jäsningsprocessen kan ta så lång tid som upp till 6 månader och cidern håller ca 6% alkohol. Cidern dubbeldestilleras till brandy i kolonn-panna, ”charentais” pot still, som är gjorda av koppar vilket är ett krav för AOC Pay d’Auge. Efter destilleringen så lagras brandyn minst i 2 år innan den får kallas Calvados.

Busnel Calvados Affinage en fûts de Sauternes

Nr: 40984
Pris: 429 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt:. 40%
Antal flaskor till Sverige: 500 stycken

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!