Deanston Distillery – från spinneri till destilleri

I byn Deanston ligger Deanston Distillery, öppnat samma år som The Beatles släppte Sgt. Pepper, men inhyst i byggnader med en flerhundraårig historia. Ett stycke industrihistoria invid den vackra floden Teith, som givit både kraft och vatten till den whisky som långsamt mognar i de vackra valven.

Deanston kanske inte har lika lång historia
som många andra destillerier, vars historia sträcker sig långt bak till 1800-talets mitt. Ändå ser det ut som om destilleriet har legat här lika länge som de betydligt äldre destillerierna. Detta beror på att området omfattades av den tidiga industrialismen, redan 1785 anlade Sir Richard Arkwright ett bomullsspinneri på platsen.

Sir Richard var en av dåtidens stora innovatörer, som bland annat lät gräva en 1500 meter lång kanal för att leda vatten från floden Teith till spinneriet, där det drev enorma vattenhjul som i sin tur drev maskineriet, vilket naturligtvis var uppfunnet av honom själv.

Verksamheten som spinneri pågick under nästan 200 år, och under hela tiden utvecklades samhället med fler och fler arbetarbostäder tillsammans med en egen kyrka och skola. Det dröjde inte länge förrän Deanston var ett välmående litet samhälle centrerat runt fabriken, som bland annat var först i Skottland med att installera gasbelysning, till och med några månader före London. När spinneriet var som störst arbetade 4 000 människor här och hela området var beroende av verksamheten.

Deanston har små, men effektiva pannor

Men precis som på andra håll i Europa råkade textilindustrin i svårigheter under den senare delen av 1900-talet. Ökad konkurrens gjorde det svårt att behålla lönsamheten och den 2 april 1965 stängde bomullsspinneriet för gott. Men den enes död, den andres bröd; James Finlay och Brodie Hepburn, som redan ägde Tullibardine Distillery såg ett gyllene tillfälle att få köpa den anrika industribyggnaden till ett rimligt pris. De byggde om det gamla spinneriet till destilleri och knappt två år senare klipptes bandet av skådespelaren Andrew Cruickshank, mest känd för sin roll som den skotske läkaren Dr. Finlay i tv-serien »Dr Finlays memoarer«.

Om det var av nostalgiska eller ekonomiska skäl vet ingen, men under ombyggnaden såg man till att bevara eller omarbeta så mycket som möjligt av den befintliga anläggningen. De gamla vattenhjulen hade ju för länge sedan spelat ut sin roll, men kanalen fanns kvar, och i den installerade man vattenturbiner som genererar all den elektricitet som krävs för att driva destilleriet.

Det visade sig också att de välvda lagerutrymmen som ursprungligen användes för att torka bomull delade många drag med ett »Dunnage Warehouse«, så det var bara att rulla in tunnorna och låta dem mogna där. Man beslöt också att installera ett gammaldags öppet mäskfat av gjutjärn, snarare än det mer konventionella »Lauter« eller »Semi Lauter«, ett beslut som fick sin fortsättning 2019, då man vid en renovering valde att kopiera det gamla mäskfatet, fast uppgraderat till rostfritt stål. Det är nu ett av de största i Skottland, med en kapacitet på drygt tio ton gröpe.

Deanston virgin oak

Liksom de flesta andra destillerier har Deanston varit med om flera ägarbyten. 1972 blev destilleriet uppköpt av det stora grainwhiskydestilleriet Invergordon. Detta blev i sin tur uppköpt av Whyte & Mackay 1990 och efter flera olika ägarbyten hamnade Deanston år 2013 hos det sydafrikanska företaget Distell som är ägare idag.

Deanston har en kapacitet att göra tre miljoner liter sprit per år och använder enligt egen utsago, endast korn som är odlat lokalt i Skottland. De var också definitivt först med att möta de hårda kraven för att tillverka whisky gjord på helt ekologiskt odlat spannmål.

Deanston använder bara lokalt odlat korn

Malten man använder är inte helt orökt men röks maximalt till 2 ppm och man använder den närliggande floden Teith till både processvatten och kylvatten.

Deanston är utan tvekan ett spännande destilleri med flera unika drag, bland dem ett mycket bra besökscentrum, vilket rekommenderas av den skotska turistorganisationen Visit Scotland. Så varför inte besöka detta lite undanskymda höglandsdestilleri, eller åtminstone prova någon av deras produkter?

Deanston på Systembolaget


Deanston 12 years old
Artikelnummer: 85327, 46,3 %, Pris 499 kr

Deanston Virgin Oak
Artikelnummer 85396, 46,3 %, Pris 420 kr

Deanston Highland Single Malt 18 Years
Artikelnummer 85868, 46,3 %, Pris 1 199 kr

Foto: Deanston Distillery

Anders har jobbat med whiskyprovningar sedan 1989 och sedan 1997 har han hållit whiskyprovningar på heltid. 2008 blev Anders invald i den skotska organisationen Keepers of the Quaich som ägs gemensamt av den skotska whiskyindustrin och endast har till syfte att premiera personer som gjort stora insatser för att sprida kunskap om whisky. Du hittar honom på whiskyworld.se