Emma tipsar: Det finns inga dåliga väder


Tidigare följde mitt whiskytipsande alltid årstiderna. Lätta whiskies under varmare månader och fylliga smakrika monster under den kalla årstiden. Nuförtiden finns inga dåliga årstider att dricka en viss slags typ av whisky. Idag är det mer dagsform som styr. Jag vet att min mamma brukade säga att det inte finns några dåliga väder, bara dåliga kläder. Det är ändå lite som att ta sig en dram. Det finns inga dåliga väder – eller dåliga tillfällen – tycker jag. Man får skapa förutsättningar så att det passar den dryck man är sugen på: rätt sällskap, rätt plats och kanske ett smarrigt tilltugg för att göra det fullkomligt.

Bergslagen Dolomit 8 YO

Nr: 41014
Volym: 50cl
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 795kr
Svensk Single Malt Whisky som lanserades i slutet av september. Om den är slut nu när du läser detta är det olyckligt, men har du köpt en så tycker jag du gjort ett kap.
Till Dolomit har Carl Lihnell, master blender på Bergslagen, valt ut fat med omsorg. Tre olika slags fat har fått jobba ihop för att nå denna drickbara whiskykaramell.

Doften är rökig och har en vaniljrik grund med små stick av apelsinmarmelad. Smaken är intensiv och varm och smakar nygjord smörkola. Den har en tydlig rök med en underliggande fruktig sötma som blandas med en nötig pepprighet från faten, blodapelsin och torkad frukt. Den hänger kvar och har en fin balanserad finish.
7,7p/10p

The Balvenie Caribbean Cask 14 Years

Nr: 85288
Volym: 70cl
Alkoholhalt: 43 %
Pris: 739kr

Det här är en whisky från ett destilleri jag älskar att besöka, gång på gång. På samma sätt återvänder jag till dess whisky. Det här är whiskyn som är den bästa tänkbara blandningen av å ena sidan Skottlands vackra men samtidigt karga landskap och å andra sidan Karibiens värme och exotiska charm. Balvenie Caribbean Cask har till en början lagrats i lite mer än 13 år på amerikanska ekfat och därefter nio månader på fat som tidigare innehållit västindisk rom.

Giftermålet mellan Balvenie och romfat är något jag själv tycker är en fantastisk kombination och jag är evigt tacksam att de testade detta redan 2005, då de var en av de första whiskyproducenterna att buteljera något liknande. Sedan dess har vi sett en uppsjö av liknande slutlagringar på annat håll. Med olika resultat kanske ska tilläggas.

Balvenie Caribbean Cask är stor i doften, den är fruktig med lite citrus och kolakaramell som ryggrad. Smaken är fyllig med en fin fruktsötma. Den är lätt kryddig från faten och har en uppsjö av olika vaniljtoner som varvar varandra. Honung och halm smyger sig på i doften såväl som i smaken. Det här är en väl balanserad slutfinish där allt bara fungerar ihop. De 43% alkohol är ett snilledrag i det här fallet. Den här whiskyn fungerar vilken årstid som helst. En riktig godisbit upphälld på flaska!
8,6p/10p

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.