Världens dyraste whisky – billig i Sverige

Nu har du chansen att köpa världens äldsta whisky. Gordon & MacPhail slår sitt eget världsrekord och lanserar Generations 80 Year Old Glenlivet. En så gammal whisky har aldrig buteljerats. Visst, den kostar en liten slant, men har du 895 000 kronor över kan den bli din.

Prislappen låter hisnande, men faktum är att Systembolaget är bäst i världen på riktigt rara dyrgripar. I Sverige tas ingen hänsyn till flaskans och spritens värde i sig själv när alkoholskatten och annat läggs på, vilket man gör i de flesta andra länder. Det internationella riktpriset är 110 000 USD, så Systembolaget lockar med rena fyndpriset.

Någon så exklusiv och dyr flaska har aldrig tidigare sålts på Systembolaget. Om prisutvecklingen blir densamma som för Skeppets kommer Generations 80YO att kosta 97 miljoner om några år. Beloppen är naturligtvis hisnande. Men en sådan här fullständigt unik whisky är så klart inget man drar korken ur en fredagskväll när grannen kommer på besök. Den måste ses som ett unikt konstföremål och en finansiell placering med mycket god tillväxtpotential. Ser man whiskyn med ekonomiska ögon blir det egentligen inte konstigare än att någon med mycket pengar köper aktier.

Whiskyn då? Ja, det är med stor säkerhet en makalös upplevelse dessutom, och en och annan oligark eller oförskämt rika affärsmän kommer säkert att öppna flaskan på sin yacht i Medelhavet för att imponera på sitt entourage.

Gordon & MacPhails vd Stephen Rankin

Fatet fylldes den 3 februari 1940 under överinseende av George Urquhart och hans far John. Det hade tidigare innehållit en kraftfull sherry. Det är en svindlande tanke att den ek som bidrar till smakerna vajade i vinden innan Queen Victoria blev drottning, innan Abraham Lincoln började som advokatlärling och medan Tsarfamiljen satt stensäker på den ryska tronen. Kanske stod den en gång på slagfälten där Napoleon drog fram.

Sherryn som fatet fylldes med kan ha avnjutits vid det brittiska hovet då Drottning Elisabeth var en ung prinsessa, långt innan andra världskriget kom med helvetet till jorden.

Fat nummer 340 var ett av flera fat som fylldes samma dag på Glenlivet Distillery, om det finns något ännu äldre syskonfat som slumrar i lagerhusen är en väl förborgad hemlighet. »Det är en bra fråga«, svarar Gordon & MacPhails vd Stephen Rankin hemlighetsfullt i tidningsintervjuer.

»När det gäller Gordon & MacPhail har man för länge sedan slutat att förvånas över de fat som de gång på gång plockar fram ur sina skattkammare, så vem vet vad som händer framöver?«

Vad mer vi om whiskyn? Inte särskilt mycket. Den är buteljerad vid 44,9 % den 5 februari 2020, två dagar efter whiskyns 80-årsdag. Fatet i sig måste ha varit byggt av ekstavar nästan tjockare och tätare än i Vasaskeppet. Trots det skotska klimatet kunde man tappa ur 250 flaskor på 70 cl
– fast att kalla det extremt eleganta konstverket som whiskyn är buteljerad i för flaska är som att kalla en Ferrari för ett fortskaffningsmedel.

Buteljeringen var en högtidsstund och de få från familjen och ledningen som hade förmånen att närvara berättar att det är en ytterst vitalt doftande och fruktig whisky med persikotoner, farinsocker, aprikos och russinbröd.

I doften hittade man också dadlar och en liten elegant tobaksslinga. Smaken är fruktig och bjuder på kryddig ingefära, vitpeppar, röda äpplen, mer persika, apelsin och torkade blommor. Eftersmaken är lång och fruktig med eleganta kryddor och glödande brasved.

För den som är sugen på att köpa en flaska gäller det att vara snabb på knappen. Endast ett exemplar av de 250 kommer till Systembolaget.

Du som köper den, hör gärna av dig till Allt om Whisky vi är ett helt gäng som vill komma på besök och prova.

Generations 80 Years Old from Glenlivet Distillery

Foto: Gordon & MacPhail

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.