West Cork Distillers – whiskey with a vision

Redan från början stod det klart vart West Cork Distillers var på väg. Det räckte inte att bara göra en whiskey. Man skulle göra en West Cork whiskey. För irländare, av irländare, ägd av irländare. Från West Cork till världen. Och världen har låtit sig väl smaka.

Det har varit en resa i expressfart för West Cork Distillers. Allt började för knappt tjugo år sedan, i byn Union Hall, närmare bestämt i ett bakrum hemma hos en av grundarna. Sedan dess har man producerat whiskey på tre olika platser, för att idag ha en anläggning som kan producera över fyra miljoner liter alkohol per år.

John O´Connell och kusinerna Ger och Denis McCarthy hade länge pratat om att starta ett destilleri. Ger och Denis jobbade då som fiskare men ville göra något nytt, fiskeyrket blev svårare för varje år och man fick resa allt längre ut för att få någon fångst, vilket ledde till allt längre tid borta från familjen. Beslutet att göra det man drömt om blev allt lättare att ta, i synnerhet som kunskapen redan fanns där. Barndomskompisarna från West Cork har, som så många på Irland, en lång familjetradition av att göra både whiskey och poitin. Om alla gjorde det lagligt eller inte är lite diffust, men det medförde goda kunskaper i hur man gör whiskey.

Grundartrion i sin naturliga miljö: Ger McCarthy tillsammans med John O´Connell och kusinen Denis McCarthy

John, Ger och Denis hade känt varandra sedan barnsben och förmodligen är det en bidragande orsak till att samarbetet har landat perfekt från start. Även deras respektive roller föll på plats då alla har sina egna styrkor. John jobbar mycket med affärs- och produktutveckling, Denis jobbar med teknik och produktion, Ger jobbar med sälj och logistik. Tillsammans strävar de mot en tydlig vision: Att göra irländsk whiskey tillgänglig världen över medan de upprätthåller irländskt ägarskap och West Corks rika historia.

Något som alltid framhålls i och runt West Cork Distillers är människorna vid destilleriet. Ett ofta upprepat mantra är att det är deras engagemang, hjärta och själ som är den viktigaste ingrediensen i West Cork Whiskey.

Idag är West Cork Distillers beläget i staden Skibbereen, med över 100 anställda, man exporterar till över 70 länder och Amerika har blivit en så pass viktig marknad att man anställt fyra brand ambassadors. Så det är kanske inte så konstigt att vänner och bekanta ofta skickar bilder på West Cork whiskeys från någon butik ute i världen.

I det nya destilleriet finns åtta pot stills och två kolonnpannor, tillsammans med ytterligare tre pannor för gintillverkning. All egen whiskey lagras i Skibbereen och i dagsläget har man plats för 55 000 fat i sina sju lagerhus. Man har även en egen buteljeringshall med en kapacitet på 2000 flaskor per timme. Att kunna ha tillverkning, lagring och buteljering på samma plats skapar bättre förutsättningar för framtiden. När det nya destilleriet producerar till maxkapacitet så kommer West Cork Distilleries vara landets största helt Irlandsägda destilleri.

I Sverige säljs bara en whiskey: West Cork Black Cask, nr 4666, 259 kr, på Systembolaget. Den är trippeldestillerad och man har endast använt lokala råvaror för produktionen. Lagringen sker på first fill bourbonfat i tre år, för att sedan slutlagras i ett år på hårt kolade bourbonfat. God att dricka som den är, passar även bra i en Irish Coffee där vaniljtonerna från bourbonfaten kommer fram med kaffet.

Men West Cork är naturligtvis inte bara whiskey, det är också en av Irlands vackraste kuststräckor, en blandning av dramatisk natur, vackra byar och en rik historia. Därför bör man ta sig gott om tid när man så småningom får möjlighet att åka hit. Ett populärt resmål är Clonakilty som ligger under en halvtimme med bil från Skibbereen. Längs vägen kan man stanna till vid Drombeg Stone Circle, en välbevarad stencirkel av megalitiskt ursprung, innan man åker vidare till fiskebyn Glandore, som har en trevlig pub med lokal mat, The Glandore Inn. Därifrån kan man åka över till Union Hall, där West Cork Distillery startade sin resa, och där de idag erbjuder en bred och spännande whiskeyserie att testa. Bland annat några högintressanta slutlagringar på calvadosfat, romfat, stoutfat, IPA-fat och virgin oak-fat.

Ett tips är att komma hit i september, då alla lokala delikatesser och mattraditioner blommar ut på olika festivaler och marknader. Några exempel är A Taste of West Cork Food Festival under första halvan av september, och Skibbereen Farmer’s Market som är allra bäst under tidig höst. Fast, det är klart, oavsett vilken tid på året du är här kan du alltid besöka West Cork Distillers.

https://www.westcorkdistillers.com/

Foto: West cork distillers

Sedan 1999 har Tommy jobbat med dryck. 2011 blev det whisky på heltid som brand ambassador och brand manager hos olika distributörer. Idag jobbar Tommy som konsult inom öl och whisky med inriktning på dryckestrender och marknadsföring.