Emma tipsar: Tillbaka till framtiden

The Glenlivet Licensed Dram 12 YO

Nr: 41116
Alkoholhalt: 48 %
Pris: 479 kr
The Glenlivet är den stiliga Speyside-whiskyn som de flesta har hört talas om och antagligen testat vid något tillfälle. Den 18 mars dök deras Licensed Dram 12 YO upp på Systembolaget. Den tillhör en serie som de kallar ‘The Original Stories’ där de hyllar den skotska singelmaltens ursprung och historia.

Ska du öppna en flaska av The Glenlivet Licensed Dram 12 YO till helgen kan du förvänta dig smaker från Glenlivets sanna core. Den något mer virala alkoholen på 48 % är väl balanserad av smakernas virrvarr. En droppe vatten och doften får ett annat liv.

Doften är nyanserad och snygg med en tydlig maltkaraktär. Nyvässad blyertspenna, vanilj och torkade frukter följer därefter. Jag tänker på efterrätten Gino där man gratinerar frukter med riven vit choklad på.
I smaken återfinner vi en maltig och nötig ton som är något torrare än väntat. Stilfull och tannintorr men den fruktiga vaniljrika grunden finns i bakgrunden. Längs vägen hittar jag smaskig apelsinsmakande bittermarmelad. Vilket guldkorn!

The Glenlivet 12 YO

Nr: 435
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 399 kr
Men ibland behöver vi lyfta blicken från obskyra smålanseringar på whisky. Det finns så mycket som kommer in och ibland glömmer man bort de fantastiska huswhiskys som erbjuds på Systembolagets hyllor. Jag vill hylla denna tolvåring som finns i The Glenlivets core range. Det är en fantastisk husdram. Den är mjuk, inställsam och smarrig. Dessutom har jag sett att jämför man priset med en del utländska butiker så ligger vi faktiskt inte så tokigt till. 399 kr är enastående när man får något så välgjort i glaset. Med dyra bensinpriser kanske man ska strunta i att åka till jobbet ett par dagar, jobba hemma och spara till en liten trevlig helgwhisky. Tur att man är sin egen boss och kan bestämma det själv ibland.

Doften är fräsch och fruktig med en ton av lättbrynt, smält smör, medan smaken är balanserad, medelstor och sammetsmjuk. Vaniljsmaken är tydlig men går mer mot härlig nygjord kola. Det finns en fräschör av citrus i bakgrunden och även lite tropiska toner. Det är inte för dig som letar just de där obskyra, svåra buteljeringarna med sherryfatslagrade monster eller torvstinna buteljeringar. En enastående »Pouring Dram«!

Glen Moray Peated Single Malt

Nr: 55071
Volym: 350 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 179 kr
Jag är för att Systembolaget har frågat så mycket efter småflaskor de senaste åren. Absolut kan det ibland bli dyrare per cl men det känns som det är ett kul sätt för folk att få chansen att prova på lite olika whisky utan att köpa en helflaska. Alla små flaskor hamnar dock inte på hyllorna utan i Systembolagets beställningssortiment. Som till exempel den här, som nyligen dök upp på 350 ml flaska.

Glen Moray Peated Single Malt är en elegant rökig whisky från Speyside. Den är fruktig, med inslag av kola- och vaniljtoner i avslutet. Lätt rökighet blandas med lite lädertoner. Smaken är rökig, kryddig med citrus och mjuka vaniljtoner. Slutet är långt med kryddiga ekfattoner som hänger kvar en stund. En bra, lätt rökig dram till vårens grillhäng.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.