Nynäshamns Ångbryggeri fyller 25 år

Nynäshamns Ångbryggeri

Ett av Sveriges första mikrobryggerier – Nynäshamns Ångbryggeri – fyller 25 år i år, och då blir man ju så klart nyfiken. Allt om Whisky fick ställa några frågor till Lars Ericsson, som varit med ända sedan den första kapsylen klämdes fast på den första flaskan.

Gratulerar till 25 år i branschen Lars »Lasse« Ericsson, fanns det med i planeringen när ni startade 1997?
– Jag vet inte om den tanken fanns någonstans där i bakgrunden men troligtvis inte. Är man typ 28 år och har ett brinnande intresse för något tänker man nog mest bara »här och nu«.
Men när man tittar tillbaka känns det ju helt fantastiskt att vår idé fungerar. Vi hade tur som var ett gäng där vi var så olika. Tony, som gillade struktur, var strategisk och hade inga problem med att grotta ner sig i paragrafer och regler för att starta bryggeri. Jag hade lite erfarenhet när det gällde hembryggning och kunde förstå vad som hände om man blandade den malten med den andra o.s.v. Cribba var extremt händig med svetsen och rörmokare sedan många år vilket gjorde att vi kunde bygga egen utrustning och sedan hade vi Pelle som är praktisk, jobbar hårt, var finsnickare och kan det mesta om det mesta.

Lars »Lasse« Ericsson i tankrummet

När ni startade fanns det runt tio bryggerier i Sverige, nu är det över 400. Hur har det påverkat er?
– Vi tänker inte så mycket på konkurrensen. Vi gör vår grej, stiltypiskt och betar av stil efter stil. Vi är inte med i racet med hazy IPA eller syrligt utan vurmar mer för både den brittiska och tyska bryggartraditionen. Lageröl har vi bryggt länge och Landsort Lager tog sig hela vägen in i fasta sortimentet på Systembolaget via privatimport och efterfrågan. Det är vi galet stolta över. Samma gäller Bedarö Bitter som representerar den brittiska stilen. Det är i och för sig en cross over i stil eftersom basen är brittisk men vi använder bara amerikansk humle i den.

Vilket var ert första öl på Systembolaget?
Bedarö Bitter.

Bedarö Bitter

Hur många olika öl har det blivit genom åren?
– Oj, det har vi ingen aning om. Men en kvalificerad gissning landar på runt 300 olika recept.

Är det något av dem som du är lite extra stolt över?
Landsort Lager. Det är svårt att brygga lageröl, för minsta lilla fel i processen avslöjas direkt. Sedan att det fortfarande är vår bästsäljare efter snart 20 år är ju härligt. Den håller fortfarande.

Skottning av drav

Ni använder ju ingredienser från hela världen; humle från Australien, honung från Herrö och malt från Tyskland, bland annat. Vilken är den mest oväntade ingrediens ni använt?
– När vi bryggde ihop med Sam Calagione från Dogfish Head innehöll receptet bland annat 50 kg björksirap. Fint, tänkte vi, björk finns det ju gott om i Sverige, så det ska väl inte vara några problem att fixa fram. När vi sedan hörde oss för hos tillverkare visade det sig att 50 kg i princip var allt som tillverkades i Sverige under ett helt år. Vi hittade till slut 50 kg i Alaska som flögs hit och stod på bryggeriets lastkaj en dag innan bryggning. Det ölet innehöll allt konstigt vi har använt i ett öl – lingon, tranbär, pors, älgört och rölleka.

Och lite i samma ton: Vad är den märkligaste öl ni någonsin bryggt?
– Det är ju såklart det ölet – Arketyp, som var det skandinaviska ölet i serien »Ancient Ales« som togs fram av Sam Calagione och Dr. Patrick McGovern. Dr. Pat är molekylär arkeolog och studerar rester i kärl från gravar runt om i världen. De hade hittat kopplingar mellan rester från en grav i Köpenhamn som stämde överens med rester från kärl hittade på Gotland. Efter molekylanalysen skapades ett modernt recept för att kunna brygga något som var nära det som en gång var i det 3500 år gamla kärlen. Faktum är att det blev ganska bra. När väl ölet hade legat i ett år eller så på lagring hade balansen kommit mellan kryddighet, syrlighet och beska.

Har Nynäshamns Ångbryggeri en egen stil, något som kännetecknar alla era öl?
– För oss är kvalitet ihop med hög lägstanivå det allra viktigaste. Om man köper en öl från oss ska man veta att den är bra i sin stil. Om man sedan tittar på om vi har någon hussmak så ska det i så fall vara vår egen jäststam som sätter smaken på några av våra produkter – Bedarö Bitter, Indianviken Pale Ale, Sotholmen Stout m. fl.

Bryggrummet

Har ni en lång lista med framtida öl, eller brygger ni mer impulsivt, lite utifrån dagsform och råvaror?
– Just nu håller vi på att beta av en lång lista med klassiska ölstilar. Närmast på tur är en rödaktig lageröl, en Rotbier i tysk stil. Nu till jubileet 1-2 juli släpps en "Nölsch", vår variant av en Kölsch. På grund av varumärkesskyddande regler i EU får man ju inte döpa den till Kölsch…

Om du skulle ge ett gott råd till en ambitiös bryggare, vad skulle det vara?
– Håll rent! Ge inte upp och tumma aldrig på din idé eller på kvalitet. Kvalitet är det du kommer att överleva på. Trender kommer och går.

Nynäshams Ångbryggeri på webben

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!