Emma tipsar: Annorlunda hösttips!

Rickhouse Cask Strength Bourbon

9p/10p
Alldeles nylanserad i höstas kommer det här tipset direkt från det stora landet i väst. Det här är en bourbon som har en djup och mörk färg. Doften är stor, här hittar man djup vanilj, sirap, plommon, torkad frukt som dadlar och aprikoser. En förnimmelse gömmer sig lång där bak av nytänd lägereld.
Smaken är fyllig och fruktsöt. Den är fylld med smak av vaniljkola, kaffebönor och sirap. Den mynnar ut i en nötig, mjuk kola, kaffestil. Det är här alkoholen håller upp den i början lätt söta whiskeyn som på slutet går mer åt peppriga kolade fat. Med sina söta bourbontoner ser jag att det här är lördagsgodis i sig.

Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 51,5 %
Nr: 5578
Pris: 539kr

Flor de Caña Gran Reserva 7 Years

Jag får fler och fler frågor om romtips, som kanske kan passa någon som är van att dricka whisky och tycker att mycket av den rommen som finns tillgänglig är för sliskig och söt. Denna lagrade, single estate-rom, kommer från Nicaragua och stoltsera med sin fair trade-märkning.
Flor de Caña tillsätter ingen sötning i efterhand. Det finns fler rekommendationer och jag kommer ta upp dem efter vart. Man satte ner priset i tidigare i höstas med 20 kr vilket kanske är en trevlig detalj för den som vill testa på något nytt. Ett perfekt tips för den whiskydrickare som vill börja testa rom och har tyckt att de är alldeles för söta.

Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Nr: 334
Pris: 279kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.