Test: Bunnahabhains olika klädstilar

Den skotska ön Islay är packad med whiskydestillerier.
Längs kusten kan man finna ett pärlband av vackra, kända destillerier. Långt norrut på ön ligger denna diamant till destilleri. Bunnahabhain har en orökig nyckelstil, men idag producerar de även flera varianter i bästa Islaystil med torvfriska gestalter. Det görs många olika buteljeringar och en hel del finns att få tag på i Systembolagets olika sortiment. Vi plockade ut några olika buteljer som visar de olika ”klädstilar” whiskyn kan klä sig i. Ett roligt sätt att lära känna och prova Bunnahabhain, för att få en fingervisning på dess mångfald av stilar. Det finns verkligen något för alla.
Text: Emma Andersson

Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered

Nr: 10059, Alkoholhalt: 46,3 %, Pris: 559kr

Doft:
Bunnahabhain 12 har en läcker doft av mjuk kola,
marmelad och torkade frukter.

Smak:
Den är fyllig, mjuk, komplex och lättillgänglig i smaken. Denna välbalanserade whisky har en stilig finess. En nötighet kommer fram här tillsammans med en maltig sötma. Alkoholen finns där, men balanseras av de andra mångfasetterade sidorna. Härliga smaker av läder och kanel blandas med röda äpplen, en strimma av rök, vanilj och karamelliserat socker. Eftersmaken är medellång och smakrik.

En bra whisky att sitta och drömma sig bort med i fåtöljen. Fantastisk 12-åring som visar Bunnahabhains sanna DNA.

Betyg: 8/10

Bunnahabhain 25 Years

Nr: 85418, Alkoholhalt: 46,3 %, Pris: 3 926kr

Doft:
En maltig doft svirar upp i glaset, knäck och torrt vedträ.

Smak:
Whiskyn har en elegant smak, lite kryddigt från faten
tilsammans med vanilj, honung och apelsinzest.
En fattorrhet finns i den långa eftersmaken som tillsammans med rostade nötter och kola håller sig fast i ett underbart grepp. Den har verkligen åldrats med stil i faten.
Oerhört prisvärd 25-årig whisky från Bunnahabhain.

Betyg: 8,7/10

Bunnahabhain Mòine

Nr: 10106, Alkoholhalt: 46,3 %, Pris: 413kr

Doft:
Torvtorkad malt blandas med en doft av mjuk kola och päronsplitt.

Smak:
I smaken kommer torven tillbaka, intrycket av päronsplitt likaså. Den får sällskap av grapefrukt och en viss pepprighet. Det finns en liten inställsam sötma som är fint avvägd. En ungdomlig, livlig whisky som avslutas i en medellång finish av örter och rök.

Alkoholen integreras väl i denna välkomponerade whisky. Den är ej kylfiltrerad och man använder inga färgämnen. Rökig, välproducerad malt från Islay för dig som är nyfiken på att testa något modernt, rökigt och livfullt från ön Islay.

Betyg: 8,4/10

Bunnahabhain Stiùireadair

Nr: 85009, Alkoholhalt: 46,3 %, Pris: 479kr

Doft:
Pigg, viril whisky med tydliga sherrytoner. Här finns också vanilj och nötkaka. Det är något i bakgrunden som får mig att tänka på doften i skogen, ni vet så där efter regnet.

Smak:
Smaken är betydligt större än väntat. I denna fylliga whisky finns toner av mörk, torkad frukt blandade med fikon och torkade tobaksblad. En maltighet strimmar igenom hela whiskyn tillsammans med lakritsrot och den avslutas med frukten som hänger kvar i en vinös anda. En NAS (no age statement) whisky med rediga sherryfatstoner!

Betyg: 8,5/10

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.