Small Batch från Wolfburn


Thurso är den nordligaste staden på det brittiska fastlandet, och det är här som Wolfburn Distillery har återuppstått. Ursprungligen grundat 1821, och snabbt ett av de största destillerierna i trakten, försvann det ur skattelängderna på 1860-talet, och endast grundmurarna stod kvar som ett minne av fornstora dagar.

Fram till 2011, då två barndomskompisar från Caithness tog namnet till sitt helt nya destilleri, bara en kort promenad från de gamla murarna, och längs samma vattendrag: Wolfburn. De började lägga sprit på fat år 2013, släppte sin första whisky 2016, och sedan dess har det gått slag i slag, med både fasta releaser och tillfälliga släpp.

Som till exempel denna Small Batch 458, en Highland Single Malt Whisky, gjord på lätt rökig malt och med sju års lagring på first-fill ex bourbon, med en finish på PX-fat. Här finns en liten sötma, kaffetoner och röda frukter, inlindade i en lätt kryddighet. I smaken märks nötter, klöver och röktoner, följt av en finish med mer kryddor, karamell och rök. Sammanlagt blev det 5100 flaskor, varav några kommer till Sverige den 5 december.

Wolfburn Small Batch 458

Nr: 5931001
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 848 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!