Ulf Buxrud (1942–2022)

En av den svenska whiskybranschens största profiler har lämnat oss. Ulf Buxrud har somnat in i sitt hem i Malmö, 80 år gammal.
Text:Thomas Kuuttanen

Våra spår korsades under det tidiga 90-talet. Vi blev båda invalda i Keepers of the Quaich. Ulf före mig, vilket han ofta påtalade med sitt bullrande skratt. Otaliga är gångerna vi sjungit och druckit snaps tillsammans på flottfärder på Malmö kanal, varit på galamiddagar med Skånska Gastronomipriset i Malmö Rådhus och inte minst har vi umgåtts under provningar och på mässor runt om i världen.

Ulf Buxrud var whiskyvännernas vän. Han var som ett levande bibliotek när det gällde buteljeringar och årgångar. Han hade alltid tid att prata och lyssna på den som ville växla några whiskyord. Jag träffade Ulf i olika sammanhang under tre decennier. Jag minns honom leende. Han var generös, vänlig, påläst, med glimten i ögat, men också med en liten räv bakom örat som kunde titta fram när han ville utmana någon uppfattning eller kunskap. Han letade ofta fram årgångar av både whisky och vin från sina gästers födelseår. Det var smakfulla besök kan jag lova.

1996 sålde vi det som då var världens dyraste whisky; Springbank 1919. Ulf bjöd hem mig och Euan Mitchel, som då var försäljningschef på Springbank. Jag kommer fortfarande ihåg hur besviken Ulf var när han upptäckte att Euans födelseår var ett av dom sämre i vinvärlden, vilket gjorde att han inte kunde hedra sin långväga gäst som han önskade. Dessutom var Euan knappt tjugo år fyllda, vilket i Ulfs värld var väl ungt för whisky. Men likväl bjöds det på imponerande drycker den kvällen, liksom alla andra.

Det är svårt att tänka sig den svenska whiskyvärlden utan Ulf Buxrud. Han var något av en institution, som delade med sig av kunskaper och inspirerade andra. Kanske var Ulf den första whiskysamlaren. Hans samling blev med tiden magnifik – även om samlarlusten klingade av med åren. Han är exempelvis en av ytterst få i världen som fått ihop en komplett samling av Hanyus berömda kortleks-serie. Dessutom har han öppnat ett tjugotal dubbletter av de rara flaskorna.

Det är svårt att tänka sig den svenska whiskyvärlden utan Ulf Buxrud. Han var något av en institution, som delade med sig av kunskaper och inspirerade andra.

Ulf hade tidigt byggt upp och sålt ett IT-företag – ett av de första i landet – och med pengar på fickan investerade han i vin och whisky. Ulf köpte mer än vad som var rimligt att dricka och snart blev hans samling närmast ovärderlig. Ulf byggde också upp ett whiskybibliotek med böcker om whisky från mitten av 1700-talet och framåt. Men för Ulf var flaskorna inte bara skådebröd. Han arrangerade de mest exklusiva provningar man kan tänka sig. Bland annat firade han sin 60-årsdag med att bjuda in till en mastodontprovning i London med 50 flaskor Macallan av det allra mest sällsynta slag. Det provades bland andra dyrgripar från både Ulfs och hans hustru Birgittas födelseår.

Ulf Buxrud skrev också flera internationella hyllade böcker om whisky: »Rare Malts – Facts, Figures and Taste« (2006), »Japanese Whisky – Facts, Figures and Taste« (2008) och så sent som hösten 2022 blev hans sista bok »Whisky – the final edition« (2022), nominerad till 2023 års final om »Best in the World« av »The 28th Gourmand World Cook Book». Avgörandet annonseras i maj 2023. Ibland fick jag vara faktagranskare, men förmodligen mer för att Ulf ville prata om sina böcker än för att han verkligen behövde min hjälp. Han var alltid lika stolt när han kom förbi med ett nytryckt och dedicerat exemplar.

Vi är många som minns Ulf, hans leende, hans fryntliga charm, kryckan han lutade sig emot och hans hjärtliga skratt. Hans devis som han ofta återkom till säger väldigt mycket om vem Ulf Buxrud var: »Största möjliga lycka åt största möjliga antalet människor«. Tänk om vi alla kunde leva så.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!