Bjud någon du gillar på underbara vaniljhjärtan spetsade med likör. En romantisk dessert känns som ett måste på Valentins namnsdag. Vi lagar en blomma som planteras i choklad. Det är lite pyssel men resultatet är värt mödan!
Tipsy vaniljhjärtan
10 till 12 stycken
Deg:
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200g mjukt smör
Vaniljfyllning:
1 st ägg
1 msk vaniljsocker
1 msk socker
1 msk potatismjöl
3 cl likör, t ex Cointreau eller Grand Mariner
1,75 dl mjölk
Hjärtformar, 10-12 stycken
Florsocker
Smörj formarna noggrant. Lägg alla ingredienserna till degen i en degblandare och kör degen med vingen tills den blivit jämn och smidig. Slå in degen i plastfolie och låt degen vila 1 timme i kylen.
Rör samman ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt det koka upp sakta under omrörning och låt den sjuda någon minut tills smeten tjocknat. Dra kastrullen av plattan och rör i vaniljsocker och likör. Låt krämen svalna.
Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Skär ut deghjärtan och tryck ut den i formarna. Lägg ca 2 msk fyllning i varje form. Kavla ut degen på nytt och lägg ett lock på varje form.
Baka formarna på galler i nedre delen av ugnen, ca 15 minuter på 175° tills de fått fin färg.
Stjälp upp formarna på smörpapper och låt dem svalna.
Pudra på florsocker strax innan servering.
Chokladblomma
2-4 st
Pannacotta:
2 dl grädde 40%
0,5 dl mjölk 3%
1,25 st gelatinblad
0,5 st vaniljstång
100g hackad vit choklad
Bourbonjord:
100g strösocker
100g vatten
50g mörk choklad, hackad
Bourbon
Digitaltermometer
Små glasburkar eller formar
Citronmeliss
Hallon
Blötlägg gelatinbladen, 5 minuter i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg allt i en liten kastrull. Slå i grädde och mjölk och låt det koka upp. Lägg den hackade chokladen i en bunke och lägg i gelatinet. Slå över dem kokande gräddmjölken och rör tills chokladen smält. Sila smeten och slå upp den i formarna, 4 små eller 2 lite större. Ställ formarna i kylen några timmar tills pannacottorna stelnat.
När det är dags att servera så skeda på chokladjorden i formarna, droppa på bourbon och stick i citronmelissen. Lägg på några hallon och servera de små, fina ”blommorna”.