Recept: Fira kärlekens dag med sötsaker

Bjud någon du gillar på underbara vaniljhjärtan spetsade med likör. En romantisk dessert känns som ett måste på Valentins namnsdag. Vi lagar en blomma som planteras i choklad. Det är lite pyssel men resultatet är värt mödan!

Tipsy vaniljhjärtan
10 till 12 stycken

Deg:
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200g mjukt smör

Vaniljfyllning:
1 st ägg
1 msk vaniljsocker
1 msk socker
1 msk potatismjöl
3 cl likör, t ex Cointreau eller Grand Mariner
1,75 dl mjölk

Hjärtformar, 10-12 stycken
Florsocker

Smörj formarna noggrant. Lägg alla ingredienserna till degen i en degblandare och kör degen med vingen tills den blivit jämn och smidig. Slå in degen i plastfolie och låt degen vila 1 timme i kylen.
Rör samman ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt det koka upp sakta under omrörning och låt den sjuda någon minut tills smeten tjocknat. Dra kastrullen av plattan och rör i vaniljsocker och likör. Låt krämen svalna.
Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Skär ut deghjärtan och tryck ut den i formarna. Lägg ca 2 msk fyllning i varje form. Kavla ut degen på nytt och lägg ett lock på varje form.
Baka formarna på galler i nedre delen av ugnen, ca 15 minuter på 175° tills de fått fin färg.
Stjälp upp formarna på smörpapper och låt dem svalna.
Pudra på florsocker strax innan servering.

Chokladblomma
2-4 st

Pannacotta:
2 dl grädde 40%
0,5 dl mjölk 3%
1,25 st gelatinblad
0,5 st vaniljstång
100g hackad vit choklad

Bourbonjord:
100g strösocker
100g vatten
50g mörk choklad, hackad
Bourbon

Digitaltermometer
Små glasburkar eller formar
Citronmeliss
Hallon

Blötlägg gelatinbladen, 5 minuter i kallt vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg allt i en liten kastrull. Slå i grädde och mjölk och låt det koka upp. Lägg den hackade chokladen i en bunke och lägg i gelatinet. Slå över dem kokande gräddmjölken och rör tills chokladen smält. Sila smeten och slå upp den i formarna, 4 små eller 2 lite större. Ställ formarna i kylen några timmar tills pannacottorna stelnat.
När det är dags att servera så skeda på chokladjorden i formarna, droppa på bourbon och stick i citronmelissen. Lägg på några hallon och servera de små, fina ”blommorna”.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!