Vi har smakat Agitators Argument på lönnsirapsfat

Agitator Whiskymakare presenterar något så ovanligt som en rågwhisky som lagrats på fat som tidigare innehållit lönnsirap. Här kan du förvänta dig smaker som akaciahonung, vanilj, röda äpplen och sirapssötma.

Agitator Argument Lönnsirapsfat har först lagrats på nya amerikanska ekfat och sedan slutlagrats i drygt 8 månader på fat som tidigare lagrat lönnsirap.
Lönnsirapsfaten kommer från USA och är 60-120 liter stora.

Allt om whiskys chefredaktör Emma Andersson fick smaka på Argument Lönnsirapsfat:

– Jag skulle göra en liten smaknot, men här sitter jag och fascineras av hur olika destillat man kan göra med liknande grund. Den här rågwhiskyn har fått en slutlagring i fat som innehållit lönnsirap och det är den röda tråden genom hela whiskyn.

Emmas smaknoter:
Doft: Djup, dov och kolalik. Ljuvlig sirapsdoft smiter upp från glasets kant. Knäckiga ugnsbakade äpplen anas här.
Smak: Rund, komplex och söt. Det känns nästan som något från en annan planet. Är det whisky? Visst är sirapen genomgående och kanske den mest tydliga noten men här finner man även fruktkompott, vanilj, och knäckebröd.
Finishen är fin och len med en finstämd pepprighet från faten i bakgrunden. De 46 % känns inte men jag är tacksam att de finns där och håller upp den nästan dessertsöta rågwhiskyn.

Emmas sammanfattning:
Vilken galen kreation och var beredd på en helt ny resa när du testar detta. Svårt att jämföra med något annat jag har provat tidigare. But I like it!

Agitator Argument Lönnsirapsfat har en alkoholstyrka på 46% och får en tillfällig lansering på Systembolaget med artikelnummer 4133501. 6000 flaskor hamnar på hyllorna i 220 butiker i landet. Priset är 599 kr för 70 cl.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!