Två nya Benriach

Den 13 april dyker två nya Benriach upp på webblansering i begränsad upplaga.

Benriach Malting Season Second Edition är en whisky för den som vill uppleva tradition och utfasad destilleriteknik. Benriach är ett av mycket få destillerier som har ett gammeldags mältningsgolv i drift. Golvmältad whisky var fram till 1960-talet närmast allenarådande i Skottland, innan metoden konkurrerades ut av industriella processer.

Malting Season är en whisky för den som vill prova gammalt mot nytt och ställa sig frågan om whisky var bättre förr. Whiskyn är gjord på kornsorten Concerto, som dominerade kornodlingarna förr men som numera endast svarar för en bråkdel (0,6 %) av odlingsarealen i Skottland.

Benriach Malting Season Second Edition är en bronsfärgad whisky med en angenäm maltsötma och mild citrus i doften. Där finns också mandarin, kiwi och krämig vit choklad. I smaken möter honung, citrus och mogna äpplen. Med tid och luftning kommer honungskarameller, malt och nybakade kex som försvinner bort i en fruktig, vaniljrik och lite gräddig avslutning.

Benriach Malting Season, Batch 2

Ålder: No Age Statement
Buteljerad: 2022
Fat: 100 % First fill Bourbon casks
Övrigt: Ej färgad
Nr: 93991
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 48,9 %
Pris: 1 479 kr

Benriach The Thirty är en mycket exklusiv whisky för den som vill uppleva det lilla extra. Whiskyn är komponerad utifrån ett rökigt recept, men under den långa lagringen har rökigheten klingat av och blivit ytterst sublim och finstämd.

För att komponera Benriach The Thirty har master blender Rachel Barrie använt 30 år gammal whisky från fyra olika fattyper.

I doften kommer plommon, apelsinchoklad, valnötter och en stillsam och behaglig Benriachrök. I smaken finns sublima honungstoner, mörk choklad och russin, som förstärks med flera lager av mogen ek, fat och vinösa toner från lagringen. I eftersmaken kommer mörka frukter, valnöt och en sammetslen, lång, komplex, och lätt rökig honungsfinish.

Benriach the thirty

Buteljerad: 2022
Destillerad: 1992
Ålder :30 år
Fat: Bourbon-, sherry, portvinsfat samt ny ek
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad
Nr: 41366
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 7 459 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!