Selected Malts – Fatlagrat från Varberg

Patrik Barkevall och Mikael Westerberg på Selected Malts.

”Nu har vi nya spännande saker på gång. Kom hit så att vi får berätta – och framför allt visa er vad det handlar om. Jag tror att ni förstår bättre om ni ser det på plats”. Detta budskap kom till Allt om Whiskys redaktion från Mikael Westerberg och Patrik BarkevallSelected Malts i Varberg.
Text: Åsa Larsson foto: Emma Andersson

Mikael Westerberg och Patrik Barkevall lärde känna varandra 2015 under en resa till ön Islay i Skottland.

Ett stort whiskyintresse förenade dem och de beslutade att tillsammans starta en verksamhet som oberoende buteljerare. Redan på hösten kommande år började de leta efter fat i Skottland och Sverige som skulle passa in i deras affärsidé och 2017 registrerade de sitt gemensamma bolag Selected Malts.

Sedan dess har det blivit någonstans runt sjuttio, åttio buteljeringar under varumärkena Selected Malts Single cask whisky, Selected Malts Rum samt Zippin whisky. De är dessutom svenska distributörer för skotska Glenallachie Distillery.

Men det var inte för att diskutera deras verksamhet som oberoende buteljerare som vi i början av februari reste till Varberg. De ville visa oss sina lokaler samt vad de sysslar med utöver den ursprungliga idén.

– Det var en tillfällighet att vi kom hit. Agitator tyckte att vi var spännande och för några år sedan frågade de om vi ville köpa whisky från dem. Vi hade alltså redan börjat fundera på att lagra fat för privatpersoner när Per (Ädel, reds anm.) undrade om vi ville flytta hit, säger Patrik entusiastiskt.

Och så blev det. Sedan drygt tre år tillbaka bedriver Selected Malts sin verksamhet från samma lokaler som Per Ädel och hans företag A-Bay Spirits. De håller till i en före detta lantbruksfastighet i utkanten av Varberg med ett gemensamt lager i två våningar i ena delen av byggnaden.

Tillsammans har de skapat »Spirit House« som ett samlingsnamn för sina två rörelser där Selected Malts är inriktade på whisky och A-Bay Spirits på rom.

– Innan hade vi varken kontor eller något ställe där vi kunde ta emot besökare, så det blev lyckosamt att flytta in här. Dessutom räckte det inte att enbart släppa buteljeringar för att kunna driva runt en firma som försörjer oss båda. Vi behövde bli lite större, och det var så idén om fatägare kom till, säger Patrik.

Patrik Barkevall snackar gärna om whisky, både egen och andras.

Numera sysselsätter Selected Malts tre heltidstjänster. Förutom de två grundarna har Emil Vesterberg, Mikaels son, klivit in. I skrivande stund är han pappaledig på deltid.
Hittills har det hunnit bli över 200 fatägare, vilket står för ungefär hälften av verksamheten. Resten är den oberoende buteljeringen. Spriten till faten köps i dag enbart från Agitator, som själva lever på att sälja stora mängder whisky medan Selected Malts är deras samarbetspartner som lagrar på småfat. I framtiden kan det bli aktuellt med ytterligare någon leverantör.

Per Ädels fatverksamhet går ut på att köpa olika sorters rom och lagra den på samma sorts fat: ny, svensk ek. Mikael och Patrik har valt att göra tvärt om. De köper upp en sorts whisky och lagrar den på olika sorters fat som har varierande karaktär efter att ha använts till lagring av sherry, bourbon, madeira, portvin eller något annat. Fatägarna är framför allt privatpersoner eller klubbar.

– Vi har några grundfat som vi jobbar med, men vi kan i stort sett få fram vilken typ som helst. Om vi inte har vad kunderna vill ha hemma så fixar vi det, men de kanske får vänta lite, säger Mikael.

De flesta fat fylls alltså med »new make« det vill säga sprit som kommer direkt från pannorna. Sedan måste den ligga i minst tre år för att betraktas som whisky, men vanligtvis låter fatägarna den ligga i ytterligare ett halvt till ett år.

– Det är också möjligt att fylla faten en gång till, därefter finns det knappt något tryck kvar i dem, säger Patrik.

– För sex månader var det här bara en lada, men nu har vi byggt om den till ett kallager där vi har skatteupplag 2 och plats för ytterligare fat och fler fatägare. Det första lagret räckte inte till, säger Mikael när vi kliver över tröskeln till en intilliggande byggnad och möts av en tydlig whiskydoft.

Ett skatteupplag är ett lager där spriten kan ligga oskattad, något som kräver tillstånd. När den flyttas därifrån måste man antingen betala alkoholskatt och moms eller flytta den till ett annat skatteupplag.

Den distinkta etiketten gör att man känner igen Selected Malts på långt håll.

När whiskyn är färdiglagrad sker buteljeringen hos 1423 World Class Spirits i Danmark. Fatägarna kan sedan välja att hämta flaskorna i en dansk butik och betala dansk moms och alkoholskatt, eller på valfritt Systembolag och betala motsvarande moms och skatt i Sverige, vilket blir hundra kronor dyrare per flaska.

– Regeln är att alkoholskatten betalas i det land där flaskorna hämtas. Det är helt lagligt att föra in flaskor i Sverige som buteljerats i Danmark – om de är för eget bruk. Man kan inte hämta åt någon annan och om flera äger fatet ihop måste alla följa med. Det gäller att ha ordning på sina papper när man åker över gränsen, förklarar Mikael.

En gång om året kan fatägarna komma till Varberg och prova sina fat.

– Om du köper ett fat här har du också köpt en del av Selected Malts och möjligheten att komma hit och prova och snacka whisky med oss och andra fatägare. Det är därför som Spirit House har fått payoffen »built by you«. Den handlar om fatägarna och vi ville att de skulle känna att de tillhör något – att de är en viktig del av oss, säger Patrik och Mikael fyller i:
– Våra kunder gör det möjligt för oss att på längre sikt kunna ta fram nya produkter och kunna göra saker som blir roligare för både dem och oss.

Patrik fortsätter med ett stort leende på läpparna:
– Fatägarträffarna fungerar som en fantastisk mötesplats. Då öppnar vi upp hela huset och våra två lager där alla fatägare kan gå omkring och klappa sina fat samt dela erfarenheter med andra. Det är ett sätt att få dem att känna att de är en del av Spirit House och vi får samtidigt en massa idéer om hur vi kan utveckla upplevelsen och fatresan tillsammans med våra fatägare.

https://www.selectedmalts.se/

Etiketter

Åsa Larsson är utbildad civilekonom, men har arbetat med kommunikation i olika sammanhang sedan 1997, främst som journalist, redaktör och skribent, men även inom PR och som finansiell kommunikationskonsult. Hon är en av två författare till en bok om entreprenörer. Mat och dryck står överst på agendan, men tycker att det mesta är intressant när hon får gå på djupet. Det är nyfikenheten och mötet med människor som är drivkraften.