Gallia – brygger öl med fantasi och tradition


De två vännerna Guillaume Roy och Jacques Ferté fick chansen att starta upp det klassiska parisiska ölmärket Gallia igen. Ambitionen var att på sitt eget sätt skaka om de gamla koderna när det gäller att skapa öl. Tillsammans ville de blåsa in en ny vind av kreativitet på den franska ölscenen.

Text: Peter Fredberg Foto: Gallia Paris

Originalbryggeriet grundades 1890 i det 14:e distriktet i Paris av JJ Wolhuther, en humlehandlare från Alsace. År 1900 upplevde bryggeriet Gallia sin storhetstid och kammade hem bland annat guldmedaljen på världsutställningen.

1932, trettio år senare, producerade bryggeriet 150 000 hektoliter per år. Under 40-talet fortsatte produktionen, men den började minska allt mer på grund av andra världskriget för att slutligen sluta helt i slutet av 60-talet. Produktionen i centrala Paris hade blivit komplicerad och bryggeriet investerade inte i de nya maskiner som behövdes för att hjälpa bryggeriet att växa. Det såldes då till Union des Brasseries och bryggdes i Seine-Saint-Denis ett tag till, men märket gick inte att rädda på grund av en alltför hård konkurrens.

Guillaume och Jacques utvecklade sin passion för öl under studietiden, framför allt fastnade de för all spännande hantverksöl, som kom från Storbritannien på den tiden.

– Tiden gick, Jacques experimenterade med ett eget mikrobryggeri på familjegården och jag öppnade ett litet café, som erbjuder hantverksöl i Normandie, säger Guillaume.

I slutet av 2009 visade det sig att det fanns en unik chans att få starta upp det historiska varumärket Gallia igen och vännerna tvekade inte en sekund.

Vière, någonstans mittemellan vin och öl.

– Vi älskade dess brygghistoria, namnet och logotypen. Vi bestämde oss för att återlansera varumärket och motiverades av möjligheten att återlansera en klassisk och legendarisk parisisk öl, samtidigt som vi ville skapa något nytt och unikt.

Varumärket ägdes inte längre av ättlingarna och det var inspirerande att se hur stolta de var över att familjevarumärket skulle återuppstå. Det kändes helt självklart för oss, så vi tog sats tillsammans för att förverkliga projektet.

Bryggeriet ligger idag i en gammal kopparfabrik i Pantin, Seine-Saint-Denis i nordöstra Paris. Men de har även byggt ett större bryggeri i Sucy-en-Brie i sydöstra Paris.

– Båda platserna är unika på sitt sätt och idag jobbar det cirka 30 personer sammanlagt på dessa bryggerier. Den största utmaningen under hela den här resan har faktiskt varit att få fransmän att uppskatta både hantverksöl och hybridöl.

Vännerna visste att Gallia i grunden var ett lager- och pilsnerbryggeri. De bestämde sig för att lansera en traditionell pilsner med saaz-humle, inspirerad av bryggeriets historiska recept.

– Men bryggmetoderna har utvecklats under åren, så denna öl har nog lite mer fräschör än sin föregångare. Det är bland det mest givande med jobbet, att hela tiden försöka förnya recept för att skapa nya och unika smakupplevelser till alla ölälskare där ute.

Ett exempel på en specialöl, som nästan suddar ut gränserna mellan vin och öl är Vière. Med den kan det vara svårt att avgöra om det är en öl eller ett mousserande vin du avnjuter.

Rémy Maurin, chefsbryggare på Gallia Paris.

– Det börjar med en druvjuice, som vi pressar själva och en naturlig jäsning på druvskal följt av samjäsning mellan druvor och malt. På våra bryggerier producerade vi 2022 totalt cirka 48 000 hl, hälften på fat och hälften på flaskor, främst IPA och lager. Vière representerar i sin tur ungefär 500 hl av produktionen.

Bryggeriets chefsbryggare Rémy Maurin är hälften svensk och hälften fransman. Han jobbade tidigare som professionell dj och upptäckte tidigt hembryggning av öl. Hans resultat var minst sagt uppskattade, eftersom det visade sig att han var begåvad med en fantastisk smakpalett.

– När Rémy anslöt sig till oss gjorde hans kreativitet det möjligt för oss att börja tänka utanför ramarna, när det gäller nya recept. Han började på Gallia som assisterande bryggare och har nu arbetat sig upp till toppen genom att brygga fantastiska öl, som alla älskar och han är idag vår kreativa bryggare.
När recepten tas fram försöker teamet bara låta kreativiteten flöda och de sätter inte upp några gränser i skapandeprocessen. När de får en ny idé brygger de den helt enkelt, för att se om det är något att utveckla vidare.

– Ambitionen och målet är att vår öl alltid ska vara full av smak, men ändå lättdrucken på samma gång. Man behöver inte vara ölfantast för att uppskatta vår öl. Vi skapar öl som vi tror kan passa de flesta, alla de som uppskattar en kall och uppfriskande öl.

De populäraste ölen i sortimentet är alla deras IPA, som går väldigt bra tillsammans med deras ofiltrerade lager Champ Libre. De är också väldigt smickrade över att ha sett att deras ölvinshybrider finns representerade i några av de bästa hantverksölsbarerna i Sverige.

– Tar du chansen med oss, så får du en spännande smakupplevelse och får uppleva Frankrike på flaska. Prova gärna några av våra öl som du hittar på Systembolaget. Där finns Gallia East IPA Nr 59708 och Gallia West Coast IPA Nr 59697. För tillfället jobbar vi på några spännande och fruktiga släpp inför sommaren 2023.

Gallias bryggeribar, kanske den galnaste platsen i Paris.

Självklart är du välkommen att besöka bryggeriet och delta på deras populära provsmakningar, när du har vägarna förbi Paris. Se bara till att boka besöket innan, på deras hemsida.
– Vår egen bryggeribar är, om vi får säga det själva, förmodligen den galnaste platsen i Seine-Saint-Denis, kanske i hela Paris. Vi har konserter, shower, evenemang och vi kommer även att ha en permanent restaurang som öppnar nu i år. Naturligtvis kan du smaka mer än 15 av våra öl på fat. Ni är alla välkomna till en magisk plats!
Gallias två bryggerier producerar närmare 50000 hl öl per år.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!