Succé för Tamnavulin whisky weekend

En ovanligt lyckad helg i whiskyns tecken tyckte de som var på plats på Sånga Säby Hotell för att gå på djupet med Tamnavulin, i ett arrangemang av Allt om Whisky och Svenska Whiskyförbundet.
Foto: Emma Jacobsson

Redan vid ankomsten till Sånga Säby Hotell på Ekerö låg det i luften att den här helgen skulle bli något alldeles extra. Klarblå himmel, någon minusgrad i luften och solsken över den glittrande, spegelblanka Mälaren välkomnade de närmare nittio besökarna som kommit från hela landet för att viga en helg åt Speysidedestilleriet Tamnavulin. För Brian och Amanda Dombrowski blev det ett ännu mer långväga besök, då paret bor i New York.

– Jag var i Stockholm för några jobbmöten, berättar Brian. Min fru och jag skulle utforska Stockholm över helgen och hörde talas om det här eventet genom en kollega som var släkt med (Allt om Whisky-medarbetaren) Elisabeth Paulson. Det lät som en rolig upplevelse och en möjlighet att upptäcka ett område utanför Stockholm så vi hoppade på erbjudandet om att delta.

Tamnavulin önskade välkommen, med en varm version av
Old Fashioned.

Med på resan kom också Leon Webb, Distillery Manager på Tamnavulin och Sverigebekante Ludo Ducrocq, ansvarig för besöksverksamheten och de närmare 100 Brand Ambassadors som arbetar med hela portföljen (Tamnavulin, Dalmore, Fettercairn och Jura).

Tillsammans med importören Spring Wines, Susann Stenström från 20-årsfirande Svenska Whiskyförbundet och redaktionen på Allt om Whisky (som också firar två decennium) stod de som arrangörer för evenemanget. Leon Webb hade höga förväntningar:

– Jag kom med ett öppet sinne. Jag gjorde inte mycket research eller läste på om lokalerna och saker att göra innan vi åkte. Jag föredrar att ta saker som de kommer, se hur det utvecklas och låta mig tas dit äventyret bär.

Efter att ha samlats ute på gården i solskenet bjöds det på en välkomstdrink till toner av skotsk musik. Baserad på Tamnavulin Double Cask och ett rödvins- och hallonskum blev det en perfekt uppstart till helgen, och en bra aptitretare inför lunchen som serverades strax därpå. En saffransdoftande fiskgryta och en förrätt med ost och rödbeta visade varför Sånga Säby Hotell är en lika populär matdestination som det är en hotell- och konferensanläggning.

Mätta och belåtna släntrade besökarna en våning upp för en kopp kaffe och för att ta plats för helgens första provning.
Under ledning av Ludo Ducrocq och Leon Webb togs vi igenom destilleriets historia och metodik samtidigt som vi provade igenom åtta olika tappningar.

Leon och Ludo presenterade åtta olika whiskies, med både humor och kunskap.

Med basen i Tamnavulin Double Cask, som är destilleriets standardbuteljering, tillika Storbritanniens mest sålda singel-malt togs vi på en resa med olika fatlagringar. Sherry Cask är en blandning av Oloroso och PX-fat och den Tamnavulin som går bäst i Sverige. Därefter provades fransk Sauvignon Blanclagring, fransk Cabernet Sauvignon, spansk Grenache, tysk Pinot Noir, spansk Tempranillo och till sist en ren Olorosolagring.

För Brian Dombrowski blev det en ögonöppnare;
– Jag måste erkänna att jag är mer av en öl- och vinentusiast, men när jag har druckit whisky har jag hållit mig till amerikansk bourbon och whiskey, som Buffalo Trace eller Woodford Reserve. Med det sagt var den Pinot Noir-lagrade whiskyn min favorit av de här.

Med den första provningen avklarad fick vi checka in på våra rum, och sedan dela in oss i två grupper inför nästa provningsdel. Den ena gruppen fick hänga i det väl tilltagna sällskapsrummet bakom receptionen, spela spel, ta en öl och umgås med gamla och nya bekantskaper. Här fick vi också blindprova några av de Tamnavulin vi precis doftat och smakat i första delen, och försöka säga vilken som var vilken.

Många var självsäkra när de satte sig (denna skribent inkluderad) men fick bittert inse att det var betydligt svårare att pricka rätt när det väl gällde. När facit presenterades över middagen visade det sig att vinnaren hade satt två rätt av fem möjliga!

Här kunde man också sätta sig med Ludo och gå igenom tre olika rena fattappningar som gav en klarare bild av vad olika typer av lagringar gör med en whisky som Tamnavulin.

En elva år gammal 1:st fill bourbon, ett olorosofat som legat i 15 år och en nio månader gammal skotsk ek gicks igenom.

Anton och Johan från Spring Wine & Spirits, som tar Tamnavulin till Sverige.

En dryg timme senare var det gruppbyte och de som hängt i bardelen fick gå upp en våning för att sätta sig med Leon Webb och prova tre omärkta prover. Leon gick igenom glasen, samtidigt som vi fick prova vad som visade sig vara tre mycket exklusiva vintage-tappningar. Först ut hälldes en whisky från år 2000 upp. En blandning av 1:st fill bourbon, 30-årig olorososherry, matusalem och oloroso amoroso som legat totalt 18 år. En unik tappning i det att den destillerades under en period då Tamnavulin låg i malpåse och kördes en vecka bara för att kolla att all utrustning fortfarande fungerade som det skulle. Näst på tur hälldes ett glas från 1979 upp, lagrad på bourbonfat, matusalem olorosofat och avslutad på 1:st fill bourbonfat för en total lagringstid på 39 år. Glas tre innehöll whisky destillerad 1973; 45 år gammal baserad på amerikansk vitek, matusalem oloroso och avslutad på 1:st fill bourbon. Tre mäktiga whiskies som rundade av dagen magnifikt innan det gavs möjlighet att basta och ta ett vinterbad i Mälaren. Något som blev en höjdpunkt för Leon Webb:

– Bastun efter provningarna var minnesvärd, speciellt när man fick ta ett isvaksdopp i sjön mellan sittningarna. Det tog en vecka för min röst att bli normal igen!

Middagen bestod av lågtempad kalvytterfilé med goda tillbehör, och visade återigen att Sånga Säby Hotell levererar fantastiska måltidsupplevelser. Till efterrätten serverades kaffe och en överraskning: Tamnavulin från tidigt 70-tal. Utan något mer att önska kunde deltagarna sätta sig i baren för att summera dagen och ta en sista öl innan det var dags att knyta sig.

Söndagen bestod av en frukost i världsklass (bara en sådan sak som en korg med beskrivningen “Det perfekt kokta ägget”, vilket vi enades om att det troligen var) innan en lycklig samling whiskyentusiaster klev på bussen tillbaka in mot Stockholm.

Leon Webb presenterade tre exklusiva vintagetappningar.

För Brian Dombrowski blev det en minnesvärd helg;
– Det var en fantastisk upplevelse, och jag fick bredda min whiskypalett ordentligt vilket var kul. Plus att Sånga Säby var en otroligt vacker plats och hotell att vara på.

Vackrare val för en whisky weekend är svårt att tänka sig.

Även Leon Webb var väldigt nöjd med helgen.
– Lokalen, maten, boendet och det fantastiska sällskapet lade grunden för en fantastisk helg tycker jag. Och sedan har vi ju whiskyn! Jag hade på känn att det skulle vara ett välorganiserat event, men hade aldrig anat hur mycket omtanke och jobb som skulle lagts på hela helgen. Oerhört imponerande.

För de som fick blodad tand av Tamnavulin är det inte omöjligt att vi får träffa Leon och Ludo på någon whiskymässa snart igen.

– Jag vill definitivt komma tillbaka snart, säger Leon. Svenskarna har verkligen tagit Tamnavulin till sina hjärtan, och jag vill gärna komma tillbaka snart för att dela er passion för det här underbara destilleriet.

Vi får hoppas att det blir förr snarare än senare, och att fler får möjlighet att gå på djupet med en whisky på det här viset framöver.

Tre av de flaskor som provades.

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.