Bellas vilda drinkar gör succé

I augusti förra året förändrades livet för cocktailkreatören Bella Porcile. Då släppte hon sin första bok – Vilda Drinkar – en inspirerande och annorlunda receptbok. I den, som när Bella står bakom bardisken, står naturen för huvudingredienserna i alla drinkar.

Foto: Cocktail Detour, Lauren Aadland Halling, Leila Moini, Lorenzo Guida, Way Out Bros, Bella Porcile

– Jag var inte beredd på den enorma responsen som boken har fått. Det har gått bättre än vad jag någonsin hade kunnat tro och den är väldigt populär. Den ligger nog rätt i tiden – folk har börjat hitta ut och vill vara mer i naturen.

Första upplagan sålde snabbt slut och förlaget fick trycka upp nya böcker.
Bellas signum är att skapa cocktails av bär, blommor och andra växter som hon hittar i skog och mark. Hon är en så kallad ’forager’ (ett begrepp som kommer från det engelska ordet forest), det vill säga att hon samlar på ät- och drickbara saker som hon hittar i naturen.

– Då är man som en ekorre, säger hon och skrattar.
Och precis som det lilla djuret, plockar Bella så mycket hon kan under sommarhalvåret, torkar och fryser in så att det finns ett gediget lager till resten av året.

– Frysen är full och det finns massor av påsar och burkar hemma i min lägenhet i Stockholm – nästan lite för mycket ibland, säger hon och skrattar.

Vilda drinkar är späckad med vackra bilder från naturen där Bella är i full färd med att plocka några skott från en gran, sitter på huk i ett hav av gröna blad eller knipsar av några blommor varvat med ingredienser, recept och vackert dekorerade cocktails.

Under uppväxten hade hon det ena benet i skogen och det andra på krogen. När det var dags att börja arbeta blev det i baren på pappas restaurang Ernesto i hemstaden Kalmar. Därefter gick flytten till London och jobb inom catering och media samt i bar. Det var där som hon insåg att det var i bakom bardisken som hon trivdes allra bäst.

– Jag kände mig som de i tv-serien Cheers, det har alltid varit mitt favoritprogram och det var egentligen med det intresset för bar började. Folk kom till jobbet och pratade, jag hade stammisar och fick servera folk jag kände. Där upptäckte jag att det är väldigt personligt att arbeta i en bar.

Efter London blev det jobb i Åre på vintrarna och i Stockholm resten av året. När Allt om Whisky når henne på telefon är hon i just Åre för att göra ett gästspel och få ut det sista av skidsäsongen.

– Jag är mycket på resande fot.
För en dryg vecka sedan kom hon tillbaka till Sverige efter sex veckors vistelse i Mexiko, en resa som var en kombination av semester och jobbuppdrag.

– Jag gjorde ett gästspel på den bästa cocktailbaren i den staden som jag var i. Och mina vänner har en jättetrevlig ranch där de hade ett event, så då gjorde jag drinkar i samband med det. När folk fick upp ögonen för att jag var i stan fick jag fler förfrågningar. I Mexiko blir det mer frukt än här hemma, och annat av sådant som finns där, som till exempel bougainvillea, lavendel, rosmarin och rosépeppar, berättar hon.

I övrigt då, ser ditt liv annorlunda ut nu efter all uppmärksamhet som du har fått och fortfarande får tack vare boken?
– Ja, jag har fått vara med på tv och i radio flera gånger, vilket är roligt. Många har fått upp ögonen för mig och nu jobbar jag med exakt det som jag vill göra, säger hon med stor ödmjukhet.

Vad är det?
– Jag har blivit egenföretagare, det är allt från att arbeta med spritmärken till att ha workshops för personalen på restauranger, skapa drinkmenyer för andra restauranger, göra gästspel i barer – alltid med mitt tema: ’det vilda’, det vill säga sådant som kommer från naturen och som passar just den plats som vi befinner oss på. Om jag till exempel gör en drinklista i Kiruna så utgår jag från sådant som finns i trakten. Mitt liv är ganska spretigt, men det är så som jag vill ha det och tycker är kul.

Hon berättar att det är mycket pusslande och planerande för att få ihop tillvaron och att hon ofta är på resande fot. I sommar hittar vi henne bland annat på Gotland bakom bardisken på Bonden & Bönorna i Slite. Precis som i fjol har hon skapat deras drinklista, men nu kommer hon också att vara på plats.

Förutom växterna från naturen, hur skulle du beskriva dina cocktails för övrigt?
– De är lite lekfulla. De flesta som gillar mina drinkar vill testa hela drinklistan för att de blir så nyfikna på de annorlunda drinkarna.

Bella siktar inte bara på att de ska smaka gott – vilket de gör – hon tycker också att det visuella är betydelsefullt. Drinkarna ska vara vackra och hon jobbar därför även en hel del med garnityren.

– Om jag har kottesockerlag i drinken så är det kul att pynta med en kotte också, som man till exempel kan tända eld på.
Hon får något ivrigt i rösten när det slår henne att våren är på gång. För tillfället är hon ju i snölandskapet Åre, men ska snart ta sig söderut i Sverige.

– Våren är den bästa säsongen – då allt börjar växa igen.
Det är nu som Bella bland annat plockar små, omogna gröna tallkottar som hon kokar sockerlag på. Den ingår sedan i en av hennes favoritrecept från boken – drinken som hon kallar Kott å gott (receptet finns nedan), vilken är hennes egen variant av Old Fashioned.

Innan vi avslutar samtalet avslöjar hon att det finns en preliminär plan på att översätta boken till engelska. De amerikanska turisterna i Åre som har sett den säljas i hemslöjdsbutiken har visat ett stort intresse. Även hennes mexikanska vänner vill ha den på ett språk som de förstår.
Men skulle Vilda drinkar funka i Mexiko, i den handlar det ju mest om sådant som vi kan hitta i den svenska naturen?

– Ja, de är jätteintresserade, säger Bella, tvekar en stund och säger sedan lite i förbifarten samtidigt som hon skrattar lite lurigt och tillägger:

– Det finns mycket roliga planer inför framtiden och nya resor är på gång.

Bella Porcile

Ålder: I sina bästa år
Bor: Lägenhet i Stockholm, men
jobbar ofta på andra platser i och utanför Sverige.
Jobb: Cocktailkreatör och författare
Bok: Vilda drinkar som ges ut av Louise Bäckelin förlag.
Instagram: @mixedbybella
Hemsida: mixedbybella.se

Tully Tonic Toddy

5 cl Tullamore Dew
1,5 cl hjortronsyrup
12 cl varm hjortrontonic
Lättvispad grädde

Värm upp tonic så den blir het och bubblorna försvinner och tillsätt syrupen
Värm upp ett glas med hett vatten.
Häll ut vattnet och häll i whiskyn och fyll på med den heta tonicen.
Toppa med lättvispad grädde och stjärnanis.

Tallkottesyrup

400 ml sköljda tallkottar
400 ml råsocker eller strösocker

Blanchera kottarna snabbt innan användning. Gör sen en grundsockerlag med socker och addera kottarna. Låt koka upp. Dra av från plattan och låt svalna. Koka upp igen och sänk sen ner till ettan och låt sjuda svagt i 4–7 timmar. Rör om ibland. Skumma av om det bildas skum och ta av från plattan innan den blir alldeles för tjock. Den färdiga syrupen kommer få en härligt roströd färg. Häll slutligen upp allting på väl rengjord glasburk med lock.

Kott å gott

Ekorrarna har sparat små, små gröna tallkottar på tallarna för mig att varsamt plocka och koka ner till en bärnstensfärgad tallkottesockerlag som blir smakbäraren i denna skogiga Old Fashioned.

50 ml brynt smörinfuserad Maker’s Mark
10 ml tallkottesyrup
3 stänk Angostura Bitter
Flingsalt
Sockerkottar

Rör ihop alla ingredienser i ett rörglas med is. Sila upp över stor isbit. Garnera med mjuka sockriga tallkottar på pinne och en tallkvist.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!