Whisky Lassies och kvällen med Kilkerran

Avgående och tillträdande ordförande för Whisky Lassies: Tiina Berg och Veronica Fäldt.

En mörk höstkväll i Linköping dukas det upp för whiskyprovning. Inte mindre än 80 entusiaster ska träffas från klubben Whisky Lassies. Klubben fyller 20 år denna höst så vad passar bättre än att kila förbi och möta sällskapet. Finbesök från Skottland står på schemat, ingen mindre än Fiona MacFayden ska hålla i provningen om Kilkerran.

Foto: Emma Andersson

Allt om Whisky fick möjligheten att följa med Tina Sundblom, från leverantören Clydesdale, när hon åkte till Linköping tillsammans med Fiona MacFayden från Kilkerran en dag i oktober. Tre kvinnor, från olika platser i branschen, på väg mot ett whiskyäventyr i Linköping och klubben Whisky Lassies.

Idag kanske man inte reagerar lika mycket på att det är kvinnor som jobbar i branschen och att tjejer likväl som män dricker whisky, men när klubben Whisky Lassies började för tjugo år sedan var det en annan femma.

Idén att starta en whiskyklubb enbart för kvinnor dök upp när fem tjejer var medbjudna som gäster på en whiskyprovning och vad skulle väl vara bättre än att göra detta med sina egna vänner?

Tänk att 20 år senare är de 120 medlemmar och väntelistan för medlemskap är lång. Underbart att så många vill vara med samtidigt som de själva är väl medvetna om att det är väldigt få som går ur klubben så ruljangsen är liten på medlemmarna. Kanske är det just det som gör att de har så bra gemenskap och därigenom också skapar intresset och viljan från andra att vara kvar i kön för att kanske kunna vara med längre fram.

När vi anländer till lokalen där de ska ha Kilkerran-provningen i är det redan full fart. Det är flera timmar kvar men redan nu är flera från klubben där och dukar upp. Tiina Berg (fd ordförande) berättar hur de alltid hjälps åt några stycken inför provningarna. Dels är det ju en stor klubb men det är också viktigt att det ska vara roligt från början till slut, allt är lättare tillsammans! Stämningen verkar verkligen vara lättsam utan stress. Det känns som ett oljat maskineri när man ser dem förbereda sig. En timme innan själva provningen ska sättas i gång fylls lokalen av glatt tjatter. En efter en anländer de, en del beställer ett glas vin att konversera över.

Fiona MacFayden höll i den mycket lyckade provningen.

Provningen med Fiona är fantastisk och flera fann nya favoriter i »line-up-en« med Kilkerran. Många vi pratar med efteråt uppskattar den här typen av provningar när de får chansen att prata lite mellan de olika glasen i provningen.

Sen uppskattas alltid middagen som de har tillsammans efteråt. På ett lättsamt sätt får de umgås, prata av sig, prova och lära sig nya saker på en och samma gång, utan press och prestige.

Vi passar på att gratulera Whisky Lassies som fyller 20 år. Tiina som bjudit in oss från klubben är en kreativ person och glädjen själv, många av er har säkert mött henne på någon av Sveriges dryckesmässor. Hon har nyligen lämnat över stafettpinnen efter att ha ordförande i 14 år till Veronica Fäldt. Veronica har varit med i klubben i tio år och ser fram emot uppdraget. Nya provningar, resor och träffar ska planeras och utföras. Allt om Whisky kommer följa deras fortsatta resa med klubben.

En underbar upplevelse att få träffa Whisky Lassies och vara med på en av deras whiskykvällar. Vi hoppas att de kan inspirera andra människor att skapa liknande föreningar där gemenskapen och glädjen i att umgås är en lika röd tråd som hos dem.

www.whiskylassies.se

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.