Sensorik, råsprit och whisky: en vecka på High Coast

Snön knarrade under skosulorna och andedräkten frös till is på jackslaget under den korta morgonpromenaden från gäststugan till teorisalen. Under en intensiv vecka fick Let’s Open Up Over Whisky-stipendiaterna Bjarne Kristiansen och Frida Birkehede gå High Coast Whisky Academy, och då inte bara njuta av höga kustens vackra vinterväder, utan också göra ett ordentligt djupdyk i whiskyproduktion – på riktigt.

Foto: Bjarne Kristiansen, Frida Birkehede

Lite nervöst stod jag på perrongen och väntade på snabbtåget som skulle ta Bjarne och mig till Sundsvall och sedan vidare mot Kramfors. Bara några timmar senare hämtades vi upp av restaurangchef Sorina Garcia Laurila som slängde in väskorna i bagageutrymmet, körde oss till destilleriet och installerade oss på boendet.

High Coast Distillery ligger vackert beläget vid Ångermanälvens strand. Klimatet här, med riktigt kalla vintrar och somrar där solen värmer gott, gör att fat och destillat interagerar extra aktivt med varandra. Det – i kombination med kunnig personal – skapar en whisky i världsklass.

Det är hur den whiskyn tillverkas som Bjarne och jag skulle få sätta oss in i under en veckas tid, där förmiddagarna innebar teorilektioner och eftermiddagarna innehöll praktiskt arbete i destilleriet, varvat med blending- och sensorikövningar samt whiskyprovningar.

– Förväntningarna på akademin var rätt höga, att jag skulle få lära mig mer om whiskyproduktion i en lugn och trevlig miljö. Allt infriades med råge – utom det lugna tempot. Istället ville jag bara ha mer av allt, resonerar Bjarne nöjt.

Det låter såklart glamoröst att få tillbringa en vecka på High Coast Distillery men ganska snart gällde det att hugga i. Efter måndagsmorgonens teoripass blev det lunch och sedan buteljering och paketering tillsammans med personalen. Trots akademideltagarnas totala brist på erfarenhet – och snabbhet – behöll Simon Strandberg, Tobias Skoglund och Stefan Georen ett snudd på överjordiskt lugn när de överlät buteljeringsmaskin och löpband i våra fumliga händer.

På samma sätt lät fatansvarige Tobias Posth oss senare i veckan gå loss på fat med “bung floggern” innan vi fick fylla dem med råsprit medan han glatt övervakade och hjälpte till. I en annan del av destilleriet fick vi svettas med både mäskning och destillation medan Distillery Manager Leif Skoglund tillsammans med Joacim Pallin och Petter Lindberg instruerade med stort tålamod och värme.

– Vi tycker ju om akademiveckorna, förklarar Joacim med ett leende och fortsätter:
– Vi får träffa nytt, trevligt folk och det blir ett avbrott i vardagen.

Både Bjarne och jag hade en del funderingar inför veckan. Hur omfattande kommer utbildningen att vara – och hur mycket kommer man att göra bort sig? Själv nojjade jag väl en del över själva examinationsbiten, men när det väl släppte och jag såg varje stund som ett lärotillfälle kunde jag börja njuta, för den här utbildningsveckan var faktiskt ren och skär njutning, just på grund av att vi fick prova på alla moment på riktigt. Att utbildningen gav mersmak håller även Bjarne med om:

– Mina kunskaper om whisky och förståelse för detta hantverk är på en helt annan nivå idag. Framför allt har min nyfikenhet att lära mig mer om whisky vuxit kopiöst efter denna akademi.

Även om nivån på både teori och praktik var avancerad samt innefattade allt från himmel och jord som rör whiskyproduktion, låg fokus på att deltagarna skulle få möjlighet att förstå, inte bli manglade, och vi fick lära oss otroligt mycket. Och det där med att göra bort sig då? Tja, det gjorde vi väl bägge på lite olika sätt men det menar bland annat Distillery Manager:n själv att han också har gjort så det kändes faktiskt rätt okej.

Dessutom välkomnade Lars Karlsson, Export Sales Manager, och Master Distiller Roger Melander alla frågor och skapade ett klassrumsklimat vi alla kände oss bekväma i, oavsett hur utmanande ämnet eller övningen var för stunden. Ganska snart delade vi i gruppen med oss av våra misstag till både höger och vänster, vilket gjorde att vi snabbt kunde svälja stoltheten och lära oss desto mer.

Något som blev uppenbart under veckans gång var att olika moment innebar olika aha-upplevelser för oss akademideltagare. För mig var det en riktig ögonöppnare att få ta del av alla små men ack så viktiga moment som mäskningen innebär, samtidigt som den återkommande sensorikträningen med både råvaror och destillat gav rejäl inspiration. Redan samma kväll började jag mentalt fila på hur jag skulle kunna fortsätta med de olika övningarna på hemmaplan efter akademins slut.

Jag lärde mig också massor av att vi som deltog i akademin hade en fallenhet för olika delar av utbildningen och hade med oss olika erfarenheter i bagaget. För Bjarnes del fastnade hur alla underbara människor på High Coast Distillery tog emot oss och delade med sig av allt de kan

– Har man dessutom några av Sveriges kunnigaste människor att fråga om alla möjliga saker är det bara att njuta! Lägg dessutom till alla övningar vi fick göra och trevliga kvällssnack vi hade med våra lärare.

En sak tar både Bjarne och jag med oss efter denna vecka – det alltid finns mer att lära sig om whisky, och High Coast Whisky Academy är rätt plats att göra det på.

Vad är "Let’s open up over whisky"?

Let’s open up over whisky är ett initiativ som startade sommaren 2021, där olika leverantörer från whiskybranschen samlades för att bryta ner barriärer och stereotyper för whiskykonsumenten, och också få kvinnor att känna sig mer inkluderade i denna underbara värld.
Det hela började med ett telefonsamtal och en träff mellan en representant från Beam Suntory och High Coast Whisky. Det kunde ha slutat med bara en kopp kaffe i solen, men idén växte och så började resan. Personerna bakom detta fantastiska initiativ är Emelie Andersson från Bacardi, Sara Larsson från High Coast, Susan Stenström från SWF och Whisky business, Jan Groth från World Whisky Forum, Emma Andersson från Allt om Whisky, Mariana Amengual, Bobby Fletcher och Alejandra Valdes från Beam Suntory och James McCallum Heyman från Diageo.

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.