En 20 årig Macallan Speymalt som för tankar till förr

Gordon & MacPhail har skämt bort oss i Sverige med en rad olika buteljeringar genom åren men frågan är om inte denna Single Cask är en av de mest prisvärda vi har sett de senaste åren.

Speymalt är det namn som Gordon & MacPhail har valt att kalla alla sina buteljeringar från det väldiga och anrika destilleriet Macallan. Det var också ett av de första destillerierna som började arbeta med den oberoende buteljeraren i Elgin. Att herr George Urquhart överhuvudtaget ville köpa New Make och fylla på egna fat kom nog som en överraskning för Macallan då de på den tiden, på 1930-talet, skickade all sin whisky till blended industrin.

Genom årtiondena så upptäckte även Macallan själva att folk gillade deras whisky som en Single Malt och en omställning gjordes för att fokusera på att enbart ge ut sin whisky som sådan. Initialt så lagrade de nästa all sin whisky på sherryfat, men för att nå en ännu bredare publik så har allt fler ex-bourbonfat letat sig in i de väldiga lagerhusen på kullen ovanför floden Spey i Craigellachie.

Därför är det extra roligt att Gordon & MacPhail inte har ändrat sitt koncept utan har fortsatt att fylla first fill sherry fat med New Make från Macallan och det är just en sådan som nu är släppt på Systembolaget.

Speymalt Macallan 2003 First Fill Sherry

Detta är en Single Cask buteljering som är unik för den svenska marknaden. Den är buteljerad vid 58,1% och totalt kommer 309 flaskor. Den är destillerad 24 september 2023 och fylldes på ett Sherry Hogshead med fatnummer 13603612 för att sedan buteljeras den 29 september 2023.

Doft: Stor och kraftfull doft med massor av djupa fruktnoter. Här finns också nyanser av fat och ett stråk av petrolium. Med en skvätt vatten öppnar den upp sig och fruktigheten blir ännu tydligare. Här träder även nyanser av russin och lätt vinösa toner fram.

Smak: Smaken är stor med en kryddig ekighet som möter en först. Efter en stund så kommer de vinösa tonerna fram och levererar en mjukare upplevelse med väl avrundad fruktighet. Med vatten så blommar den ut på ett helt annat sätt och varma fatnoter tillsammans med mörkchoklad träder fram.

Finish: Lång finish med mycket frukt, vinösa toner och en kryddig ekton som dröjer sig kvar.

Poäng: 8,8/10

Macallan Speymalt First Fill Sherry Hogshead 20 Years, 2003

Alkoholhalt: 58,1 %
Nr: 41646
Pris: 3875 kr
Lanseras: 22 mars 2024

 

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.