Nova – en uppstickare från H.A.R.R.E.L


De svenska romproducenterna H.A.R.R.E.L är lekfulla och utforskande i sina projekt och det tar sin form i de olika buteljeringarna de släpper och deras Nova är i allra högsta grad en sådan.

Detta är en rom som är skapad på melass från Paraguay som de sedan har fermenterat, destillerat och lagrat i Sverige. Till sin hjälp för att ta fram denna svenska rom så samarbetade de med det svenska destilleriet Agitator Whiskymakare i Arboga. Även om Agitator till vardags destillerar sprit som ska bli whisky så tyckte de att detta projekt var intressant och antog utmaningen. Och det var en utmaning. Melass är segt och det satte sina spår i pannor och i mäskkar – men slitet med att göra rent destilleriet efteråt var mer än värt det.

Nova lagrades i två år på nya svenska ekfat samt ex-bourbonfat och resultatet är en rom med tydliga toner av fatkaraktär med nyanser av bränt socker, torkade russin, krämig vanilj och krämiga torkade katrinplommon.

De valde att tillsätta 10g socker per liter för att ge rommen en lite sötare ton samt valde att buteljera den vid 42,5% vilket ger den en ännu mjukare och snällare framtoning.

I den stora amerikanska internationella tävlingen Craft Awards International Competition 2023 så knep Nova glädjande nog guldmedaljen framför betydligt större och namnkunniga producenter!

H.A.R.R.E.L. Nova

Nr: 50160
Alkoholhalt: 42,5 %
Volym: 50 cl
Antal: 1025 flaskor
Pris: 666 kr
Sockerhalt: 10 g socker/liter

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!