Följ med till Pulteney & Caithness

Av ett slags tradition har Skottlands nordligaste county på fastlandet legat vid sidan av allfarvägarna, de som oftare tar en till the Highlands ‘huvudstad’; Inverness. Men sedan man öppnade den över 800 km långa vägen ‘North Coast 500’ från Inverness, har allt fler besökare upptäckt tjusningen i detta county, och dess dramatiska kustlinje.

De har också upptäckt Pulteney distillery, som ligger i staden Wick, en gång världsledande hamn för sillfisket. När fiskesäsongen var som mest intensiv kunde över 1 000 båtar trängas i hamnen, och det var under denna ’sillboom’ som en viss James Henderson grundade Pulteney Distillery år 1826.

Destilleriet som ligger bakom ‘The Maritime Malt’ erbjuder flera olika rundturer som alla innefattar möjligheten att se ett av Skottlands mest besynnerliga pannhus. Här finns också en omtyckt möjlighet att buteljera sin egen whisky och, sedan i somras, en buteljering som endast finns att tillgå på destilleriet, som lagrats på franska ekfat.

För mer erfarna whiskykännare finns två rundturer, nämligen ‘From the Source’ och ’The Fleet Experience.’ Enligt destilleriet kommer man under den förstnämnda ’…upptäcka vår singelmalts resa från vattenkällan till ditt glas. Sedan bjuds man in i avsmakningsrummet för att prova vårt urval av singelmalt – från vår 12 yo till den djupt värmande 18 yo – och det finns även möjlighet att prova en exklusiv dram som valts ut av destilleriet’.

The Fleet Experience erbjuder samma rundtur av produktionen och sedan ’…en tur i vårt lager, där våra experter kommer leda dig i ett whiskyäventyr genom hela vår samling av singelmalt, även vår 25 yo och två exklusiva whiskies som buteljerats för hand.’

Om man åker vidare från Pulteney, kan Caithness skryta med fler dryckesrelaterade upplevelser, som gjorda för de som läser Allt om Whisky, som till exempel Wolfburn Whisky Distillery, i staden Thurso, tre mil nordväst om Wick.

Destilleriet grundades 2013 och har två pannor som tillsammans kan producera 135 000 liter om året. All lagring och buteljering sker på plats. Deras första singelmalt släpptes 2016, och idag finns ett hyggligt utbud som inkluderar Northland, lagrad på små fat av amerikansk ek, Aurora, lagrad i ex-Bourbon– och Olorosofat, den lätt rökiga Morven, och Langskip58 %, som legat uteslutande på first fill bourbonfat.

Wolfburn har inget egentligt besökscentrum, men mycket bra rundturer som ägnas åt alla knepiga detaljer inom whiskyproduktionen. Det finns möjlighet att prova olika drams i Wolfburns sortiment och man kan också köpa med sig flaskor – inklusive limited editions – och olika former av Wolfburn-produkter.

Någon mil väster om Thurso ligger North Point Distillery. Här gör man North Point Pilot Rum och Spiced Rum såväl som Crosskirk Bay Gin och Burgh Island London Dry Gin. Romen gör man av hållbart odlade sockerrör och melass från Karibien, och man använder sedan whiskyfat för att lagra och runda av spriten.

Destilleringen sker i en elektrisk panna vid namn Sandy Stroma, som utrustats med en ’whiskyhjälm’, en kolonn för brandy och rom, och en korg för botanicals när man ska göra gin. Här erbjuds A Copper Distillery Tour, med avsmakning av deras grundserier.

Följer man kusten norrut runt tre mil från Thurso kommer man till den pittoreska byn John O’Groats, både start och mål för många välgörenhetsvandringar, cykelturer, barnvagnslopp och liknande utmed de närmare 100 milen mellan John O’Groats och landets sydligaste punkt, vid Land’s End i Cornwall. Förra året öppnade 8 Doors Distillery i John O’Groats, och det har visat sig vara mycket populärt, med rundturer, avsmakningar, förfriskningar och en välförsedd butik.

Tvärs över bilparkeringen från 8 Doors ligger John O’Groats Brewery i det historiska ‘Last House,’ och här erbjuds rundturer i bryggeriet. Det finns också en butik och en bar. Som gjort för en pint cask ale, bryggt på platsen.

Dunnet Bay Distillery ligger ca 15 km väster om John O’Groats, och här gör man både gin och vodka. Destilleriet grundades av lokalborna – och äkta paret – Martin och Claire Murray år 2014. Dunnets signaturgin kallas Rock Rose, och som de själva berättar:
– Efter 55 experiment valde vi till slut receptet för att ge ett litet smakprov av Caithness och vår första batch destillerades 17 augusti 2014. Besökare är välkomna på rundturer i destilleriet och avsmakningsrummet, och ett brett utbud av Dunnet Bays produkter finns till försäljning, inklusive begränsade upplagor och säsongsutgåvor.

I den närbelägna byn Castletown håller Martin och Claire Murray för närvarande på med att blåsa liv i en sedan länge förfallen kvarn, för att förvandla den till ett whiskydestilleri med besökscentrum. Ännu ett tillskott till de många och varierade dryckesrelaterade attraktionerna i county of Caithness.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!